Nye politiske koster og økt bemanning er Venstres mål

Namsos Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Det er ingen kjære mor å være kommune i dagens Norge. Stram økonomi er normalen. For Namsos kommune er situasjonen verre. Konsekvensen er blitt skippertak og krisehåndtering. Slik kan det ikke fortsette.

Men hvorfor er det slik? Er det uflaks, eller har en ikke vært dyktig nok?

Namsos kommune har de siste 10-15 årene utviklet en usunn økonomi. Flere velger å skylde på eksterne faktorer, men det blir som å stikke hodet i sanden. Å hakke på Ap gir oss ikke sunnere økonomi, selv om det er de som har hatt det politiske lederskapet og det økonomiske hovedansvaret i disse årene.

Konsekvensene er reelle. Otterøy bo- og velferdssenter er nedlagt, om lag 50 årsverk er straks borte, rammetimer reduseres, eiendomsskatten er hevet til maks og Lagre´ skal drives på frivillig basis. Dette er dramatisk, og fra før vet vi at bemanningen innen helse og skole er på et minimum.

Namsos Venstre mener det vil være uansvarlig å fortsette som før. Det Namsos kommune trenger nå er nye politiske koster, og bedre måter å koste på.

Namsos kommune har en stor rikdom – sine ansatte. Alle som jobber innen helse og omsorg, skole, kultur og andre sektorer gjøre hver dag sitt ytterste for å levere gode tjenester. Takk te dokk!

Samtidig føler alt for mange kommunalt ansatte at de ikke strekker til. De har en arbeidssituasjon som gjør at de ikke får løst sine arbeidsoppgaver på en god nok måte. Alt for mange føler på dette og blir syke av å jobbe i en slik situasjon. Et sykefravær på over 10% er i seg selv et sykdomstegn, og innebærer store kostander for den enkelte, for tjenestebrukerne og for kommunen som helhet.

For å kunne tilby forsvarlige tjenester og, ikke minst, verdig omsorg til de som trenger det mest, er økt bemanning og mer kompetanse et viktig og riktig svar. Og mange kommunalt ansatte kunne tenkt seg flere kolleger på jobb, og mer kompetanse.

Derfor er økt bemanning og mer kompetanse et av de viktigste målene for oss i Namsos Venstre i den kommende valgperioden.

For å kunne realisere økt bemanning og mer kompetanse må vi sørge for en mer bærekraftig kommunal drift. Å drive en kommune godt krever godt lederskap, mål og strategier, fokus og oppmerksomhet. En må identifisere hva som er viktig å jobbe med, hvilke tiltak som har virkning, og fokus må opprettholdes på tiltakene til de får effekt. Investeringer må derfor rasjoneres, og ikke i for stor grad gå til populære tiltak som «noen» brenner for.

Koste på andre måter? Et område vi må rette større søkelys på er kommunen som eiendomsbesitter. Her har kommunen verken vært tydelig eller dyktig nok, og det er spesielt to utfordringer som ikke er håndtert godt nok.

Kontinuerlig vedlikehold er viktig, men en opplever at vedlikehold skyves ut i tid og fører til unødvendige store kostnader når det blir for ille. Vi må bli flinkere til å vedlikeholde hele tiden.

Mye eiendomsmasse oppsamles ved at «ingenting» selges når nye bygg kommer til eller arealer leies. Dårlig arealutnyttelse gir unødig store driftskostnader. Eksempler er den gamle brannstasjonen, gamle teknisk kontor, og store deler av samfunnshuset. Dårlig verdiforvaltning skaper «død kapital» som kunne vært brukt til f.eks. nedbetaling av gjeld, økt bemanning eller mer kompetanse.

Til slutt, men ikke minst, en god kommune har gode dialoger med sine innbyggere. Objektive fakta, åpenhet og gode prosesser er viktig og vil være til gavn for innbyggerne, skattebetalerne, brukerne og politikerne som skal fatte beslutninger. Dette er svært viktig dersom Namsos kommune fortsatt skal være et godt sted å leve.

Namsos Venstre stiller til valg for å utgjøre en positiv forskjell i lokalpolitikken. Vi har engasjementet, vi har løsningene, og vi har folkene. Med flere stemmer skal vi gjøre vårt til å få Namsos kommune på rett kjøl.

 

Geir Olav Knappe

Ordførerkandidat

Namsos Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**