Skal tiggere i Asker straffes?

Marit H. Meyer.
Ny dato for landsmøtet er 26. - 27. september. Det planlegges fysisk møte, men tas høyde for at møte gjennomføres digitalt, opplyser Venstres generalsekretær Marit H. Meyer. , Foto: Olav Heggø

FrP er de første til å raljere over lovforbud. Men tiggerforbud er visst viktig. Vi kan undres hvorfor.

FrPs Trond Ellingen raser i Budstikka 22. april over manglende støtte til tiggerforbud i Asker. Et samfunn bygd på humanistiske verdier straffeforfølger ikke personer som ber om hjelp. Som samfunn må vi finne bedre løsninger.

Den gamle «løsgjengerloven» gjorde tigging straffbart og ble opphevet i 2005 under justisminister Odd Einar Dørum fra Venstre. Bakgrunnen var blant annet:

  1. Det skal ikke være forbudt å be om hjelp i Norge. Sosiale problemer skal løses med sosiale tiltak.
  2. Organisert kriminalitet og bakmenn skal rammes av straffeloven. Offeret trenger offeret først og fremst hjelp, ikke straff.

Ellingsen skriver at migrasjonen fra Romania er selve problemet. Det vi opplever er en flik av den sosioøkonomiske krisen Europa står midt oppe i. En trakassert og stigmatisert gruppe som romfolket er dobbelt rammet. Skal vi møte dette ved å stenge dørene, trekke ned rullegardinen, innføre forbud og nekte for at vi er en del av et større fellesskap?

Et lokalt tiggerforbud åpner for at tiggere kan få bøter eller fengselsstraff i opptil tre måneder. Fra Venstres ståsted er ikke tigging en straffeverdig handling. Fra et menneskelig ståsted gir det ingen mening. La oss ikke innføre et prinsipp om å innføre forbud for å ramme en spesifikk gruppe. Og la politiet få bruke tiden sin på andre ting enn å drive inn bøter fra tiggere.

Av Marit H. Meyer, 2. kandidat for Asker Venstre

Les innlegget på Budstikkas sider

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**