LIVEBLOGG: bystyrets møte 30.04.15

Velkommen til liveblogg fra kveldens bystyremøte!

17.05 Opprop

For Venstre møter Jon Gunnes, Erling Moe, Trond Åm og Bente Kjøsnes.

17.12 Revisjonsrapport – Dokumentasjon og godtgjørelse til fosterhjem og besøkshjem

Revisjonen har oppdaget at det har vært brudd i rutinene ved innhenting av taushetserklæring og politiattest, slik en rapport fra 2012 også hadde påpekt. Venstre støttet det enstemmig bystyrevedtaket som ba rådmannen rydde opp og rapportere tilbake til formannskapet innen 1. november.

17.20 Plan for idrett og fysisk aktivitet 2015-2020

Dette er en viktig plan, som legger premissene for kommunens arbeid de neste fem årene, og spesielt da utbygging av idrettsanlegg. Saksordfører er Erling Moe fra Venstre som legger fram en enstemmig innstilling fra kultur-, idrett- og friluftslivskomitéen. Moe la vekt på dette er en av de viktigste sakene denne perioden, som legger sterke føringer for arbeidet framover. Planen er ambisiøs, og det bør den være, siden det er et stort behov for flere idrettsanlegg. 20 nye kunstgressflater, 15 nye hallflater og en ny fotballhall i Granåsen, er blant høydepunktene. Planen ble enstemmig vedtatt, med unntak av alpinanlegget i Gråkallen, som Venstre, SV, KrF og De Grønne gikk i mot.

18.02 Revidering av plan for habiliteringstjenester for barn og unge

Planen prioriterer sammen med barnehage og skole å styrke det helhetlige læringsløpet fra barnehage til videregående opplæring, og det skal ytes tidlig innsats slik at flere barn og unge får tidlig hjelp med sine vansker. Venstres Bente Kjøsnes tok opp at brukerundersøkelsene har vært for snevre, og uttrykte bekymring for budsjettsituasjonen, og ba om at dette ble fulgt opp framover. Venstre stemte for innstillingen fra oppvekstkomitéen med enkelte endringer foreslått av KrF.

18.17 Etablering av Stubbanvegen barnehage

Et enstemmig bystyre vedtok å etablere en ny barnehage på Utleira, som skal erstatte den midlertidige barnehagen i Smidalen. Venstre støttet en merknad fra Høyre og Frp som uttrykte bekymring for svært høye byggekostnader, men denne fikk ikke flertall.

18.28 Bystyret tar pause

19.14 Interpellasjon fra Yngve Brox (H) – Forenkle, fornye, forbedre

Høyres Yngve Brox ønsker innspill fra kommunens ansatte til mulige forenklinger. Disse innspillene skal følges opp med en handlingsplan for forenkling, fornyelse og forbedring av kommunens virksomhet. Venstre støttet Høyres forslag, som ble enstemmig vedtatt.

19.31 Interpellasjon fra Marte Løvik (Sp) – La oss tømme asylmottakene

Marte Løvik (Sp) ønsker en nasjonal dugnad for å bosette de 5.000 bosettingsklare flyktningene som i dag sitter på asylmottak. Interpellasjonen ble ytterligere aktualisert siden det går mot flertall på Stortinget for å ta i mot 10.000 syriske kvoteflyktinger. Venstre støttet forslaget om å øke antallet flyktninger Trondheim skal bosette, men stemte i mot de rødgrønnes betingelse om økte overføringer fra staten for å gjøre dette. Jon Gunnes la i sitt innlegg vekt på at Trondheim må være raus, og han gikk derfor i mot de rødgrønnes forslag om å stille økonomiske betingelser for å ta i mot flere flyktninger. – 100 syriske flyktninger vil koste Trondheim kommune 2,5 millioner kroner i året. De pengene er jeg villige til å finn, sa han under debatten. Erling Moe fulgte opp, og ba Arbeiderpartiet klargjøre om de ville ta i mot flere flyktninger dersom det statlige tilskuddet ikke økte, uten å få svar.

20.29 Forhandlingsmandat for bymiljøavtale

Trondheim skal inngå en avtale med staten for utbygging av veier, kollektivnett og gang- og sykkelveier. Spesielt er dette viktig for å få bygget trasé til superbusser. Venstre støttet å gi ordføreren mandat til å forhandle. Kun Frp stemte i mot.

20.34 Jarlveien 10 – bygging av et bo- og tjenestetilbud for rusmiddelavhengige

Trond Åm var saksordfører for saken, som dreier seg om å bygge 44 boenheter for rusmiddelavhengige. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

20.36 Arbeid med språkutvikling i trondheimsbarnehagene

Nesten alle barn i Trondheim går i barnehage, og derfor er det viktig at språkutviklingen starter tidlig, spesielt for å sikre et best mulig utgangspunkt for en god overgang fra barnehage til skole. Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

20.38 Forslag til vedtektsendring i TrønderEnergi AS

Bystyret vedtok med Venstres stemmer å støtte styrets forslag til vedtektsendringer.

20.42 Torvet i Trondheim, arkeologiske utgravinger og videre planlegging

Det ble enstemmig vedtatt å gjennomføre utgravinger på den nordøstre kvadranten på Torvet. Det samme ble et forslag om at publikum skal kunne følge utgravingene.

20.45 Kraftfondets investeringer i fossil energi

Etter press fra blant annet Venstre foreslår rådmannen å trekke kraftfondet ut av kullselskaper, som har en stor negativ påvirkning på klimaet. Slik ønsker kommunen å vise at en tar klimaproblematikken på alvor. Venstres Trond Åm ønsker imidlertid å gå enda lengre, og trekke kraftfondet ut av de mest forurensende olje- og gasselskapene. Han foreslo derfor at rådmannen skulle utrede dette. Bystyret vedtok mot Frps stemmer å trekke kraftfondet ut av kullselskaper. Venstres forslag om å vurdere å trekke fondet ut av de mest forurensende olje- og gasselskapene falt, men Venstres forslag om å oppfordre Trondheim kommunale pensjonskasse til å trekke seg ut av kull ble vedtatt.

21.10 Endring av dispensjonspraksis ved behandling av byggesaker i LNFR-områdene, i og utenfor marka

Saken dreide seg om å forenkle byggesøknadene ved oppbygging etter brann, og ved bygging av garasje. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

21.12 Detaljregulering av Anders Hovdens veg 5, 7 og 9 og detaljregulering av Oksbeljen

Begge reguleringssakene var relativt enkle, og ble enstemmig vedtatt uten debatt.

21.16 Møtet heves

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**