Sirkuslivet kan være spennende for mennesker, men for dyr er all opplæringen, transporten og fraværet av naturlige omgivelser problematisk. Både det fysiske og psykiske miljøet er mangelfullt, og i Stortingsmelding nr. 12 om dyrehold og dyrevelferd blir det konstatert at «det er vanskelig å ivareta dyrenes sosiale og atferdsmessige behov i sirkus».
Det eksisterer i Norge i dag ikke noe forbud mot bruk av ville dyr på sirkus. Det har over år vært satt fokus på dyrevelferd i sirkusmanesjen, og i 2009 ble et forbud mot elefanter i sirkus foreslått fra Mattilsynet. Både Mattilsynet, Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for Dyreetikk er enige i at elefanter i sirkus aldri kan bli forenlig med god dyrevelferd, uansett regelverk. Bruk av elefanter i sirkus er av dyrevelferdshensyn forbudt i en rekke land: Finland, Østerrike, Bolivia, India, Bosnia-Herzegovina, Kina, Peru, Hellas, Nederland, Slovenia, Costa Rica, Kypros, Belgia, Katalonia, El Salvador, England, Tyskland og Panama. Såvidt jeg forstår er også et forbud i Sverige planlagt/vedtatt.
Siden et norsk forbud lar vente på seg har nå flere norske kommuner tatt initiativet innenfor eget regelverk og muligheter; og valgt å knytte dette opp mot utleie av kommunal grunn. Dette gjelder kommuner som Oslo, Arendal, Tromsø og Vestvågøy. I England har tilsvarende 200 lokalmyndigheter lignende vedtak, noe som deretter ledet til gjennomslag nasjonalt. Jo flere kommuner som innfører slike lokale vedtak, jo tydeligere vil Landbruksdepartementet kunne se at et nasjonalt forbud mot ville dyr i sirkus er på overtid.
Ordførerens tilsvar synliggjorde imidlertid en skepsis til at enda et regelverk ville gi Rådmannen ytterligere å administrere, og at dette derfor burde prioriteres bort. Venstres opprinnelige forslag innebar nemlig også et ønske om at god dyrevelferd skulle dokumenteres der det var aktuelt, og at et etisk regelverk for utleie skulle utarbeides. Etter godt initiativ fra FrP ble forslaget forenklet til å kun innebære nei til utleie av kommunal grunn til aktører med ville dyr, inntil nasjonalt lovverk kommer på plass. Ordførerens øvrige skepsis knyttet seg at det til nå var kun et fåtall andre byer som hadde tatt tak i dette, og at de eldre elefantene uansett ikke kunne tilbakeføres til et liv i villmarken. Fjellstad tilbakeviste dette; og mente tvert imot at sett opp mot over hvor kort tid prosessene i Norge har vært i gang er det mange byer som har tatt tak i dette, med blant annet enstemmige vedtak i Oslo og Tromsø. Videre beskrev Fjellstad elefantens faktiske framtid; som nok er en pensjonisttilværelse f.eks. i sanctuaries, og ikke en tilbakeføring til sin opprinnelse.