Det handler om maktspredning

Jacob Handegard

“I et liberalt samfunn er det evner og innsats som skal telle, ikke den enkeltes bakgrunn.” sier Jacob Handegard i Agderposten i dag.

 

Det handler om maktspredning

På Venstres landsmøte tok Trine Skei Grande til orde for å på sikt innføre gratis SFO og barnehage for alle barn. Dette perspektivet føyer seg inn i Venstres tradisjon for skole og kunnskapspolitikk. Kunnskap gir makt og makt skal fordeles!

Trine Skei Grande sine perspektiver knytta til gratis SFO og barnehage kan enkelt ses i sammenheng med Venstres verdier. Venstres visjon har alltid vært å gi alle en sjanse til å forme sitt eget liv, uavhengig av hvor godt eller dårlig utgangspunktet er. Kampen mot barnefattigdom og kampen for en mer inkluderende skole handler egentlig om det samme, vi kan ikke akseptere at barn får ulike muligheter. «

Gratis SFO og barnehage til alle er ikke noe vi kommer til å våkne opp til i morgen. Det må skje gradvis. Først må vi gi mer til dem som trenger det aller mest. La det ikke være tvil, Venstres viktigste mål i skolepolitikken er fortsatt å få flere gode lærere, men det må være lov til å ha flere tanker i hodet.

Hvis Norge skal bli et grønnere og varmere samfunn må vi gi alle muligheten til å utvikle sine evner. Alle må bli inkludert og utfordret i den norske skolen. Venstreskolen er ikke en skole for en gjennomsnittselev som ikke finnes. Det er en skole som løfter alle, en skole som gir alle en mulighet til å utvikle sine evner.

Visjonene for Venstreskolen må gjelde for alle utdanningstrinn. Helt fra grunnskolen til fagbrevet eller en høyere utdanning må alle få muligheten til å finne det de trives med. Det de brenner for. Derfor er det viktig å ha et variert fagtilbud i både grunnskolen og i den videregående utdanningen. Elever må ikke bare introduseres for basisfag, de må også få muligheten til å utfolde seg. Venstreskolen handler ikke bare om å gi samfunnet og folk den kompetansen de behøver. Den handler om å la alle få muligheten til å stake ut kursen i sitt eget liv.

Yrkesfagene må få respekten de fortjener. Frafallet fra yrkesfag må tas på alvor. Det finnes ingen quick-fix, men økt satsing på rådgivertjeneste og helsesøstre kan være viktige nøkler. Elevene må få mulighet til å teste yrket sitt på et tidligere stadium om de ønsker det. Er det egentlig nødvendig å starte læretiden først etter 2 år på skolebenken? Hva med å begynne allerede det første året? I framtiden trenger Norge enormt mange dyktige fagarbeidere. Det må bli like naturlig for elever å velge yrkesfaglige utdanninger som høyere utdanning.

De som velger høyere utdanning må få muligheten til å bli så god som mulig innenfor sine fag. Alle må få en like god mulighet til å være heltidsstudent. Vi kan ikke akseptere at foreldre sin lommebok avgjør om en student kan studere på heltid. Bedre studiefinansiering må til. Kvaliteten på den høyere utdanningen må økes slik at studenter blir forbedret på fremtidens krav.

Venstres skolepolitikk har alltid handlet om å gi folk makt over sitt eget liv. Dagens skole reproduserer forskjeller, det kan vi ikke akseptere. Alle må få muligheten til å bli akkurat den de vil. Målet må være at innsatsen og evnen til den enkelte avgjør fremtiden deres, ikke foreldrene sin lommebok eller utdanning. Når vi har kommet dit vet vi at makt og muligheter har blitt fordelt på en skikkelig måte. Da har vi satt folk først!

Jacob Handegard, Ungdomskandidat for Venstre i Aust-Agder.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**