Manglende samsvar mellom vedtak og gjennomføring?

Maria Serafia Fjellstad
Foto: Maria Serafia Fjellstad

Maria Serafia Fjellstad har også før vært opptatt av prosessen rundt oppføring av nytt Helsehus. Etter at forstudien ble vedtatt i mars 2014 har forprosjektet pågått. Maria Serafia Fjellstad stusser imidlertid over manglende samsvar mellom det som ble vedtatt, og det som nå utredes. Særskilt sett i lys av hennes og Venstres ønske om Familiens hus. Hun stiller derfor dette spørsmålet i kommunestyremøte førstkommende torsdag:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

 

Inneværende år arbeides det med en forprosjekt for Helsehuset, slik det også ble gjort vedtak om i sak 24/2014, 20.3.2014. I saken der forstudien ble behandlet, som altså la grunnlaget for forprosjektet, kom det også et oversendelsesforslag med ønske om et eget temamøte om Helsehuset. I vedtakets punkt 2 står følgende: Forprosjektet begrenses til forstudiets forslag om etablering av Helsehus nr. 1 med sentrale funksjoner som oppgitt under saksopplysninger”. I Rådmannens saksfremlegg står det også konkretisert at funksjoner som ikke er foreslått til nytt helsehus kan vurderes i egen utredning på et senere tidspunkt. De konkrete funksjonene som nevnes i saksopplysningene det vises til er: intermediærenhet, rehabiliteringsenhet, Frisklivssentral, legevakt, koordinerende enhet, kommunal akutt døgnenhet, fag- og opplæringssenter med simuleringssenter og kontor til brukerorganisasjoner. Det beskrives videre muligheter for et helsehus 2 med funksjoner som barne- og ungdomstjenesten, familiens hus osv. I vedtakets punkt 4 begrenses det hele til total kostnadsramme på 69 millioner kroner.

Forprosjektet er nå godt i gang. Kommunestyret har ikke blitt invitert til et temamøte som skissert i oversendelsesforslaget. Kommunestyret har ei heller behandlet eventuelle endringer i hverken de finansielle eller innholdsmessige rammene. Så vidt meg bekjent, er slike endringer heller ikke behandlet i Helse- og omsorgsutvalget. Slik jeg ser det er fortsatt vedtaket fra 20.3.2014 det gjeldende vedtaket om rammene for Helsehuset. I det politiske miljøet, og da også ofte nevnt i flere saker, er Familiens hus løftet fram som et viktig konsept, med ønske om å etter hvert kunne ta tak i forstudien på dette temaet, samt også vedtak om oppføring fra 2010, – og bringe dette videre.

Jeg registrerer nå at man i skissene for det nye Helsehuset har tatt vekk legevakt/øyeblikkelig hjelp- funksjon, og kontinuerer leieavtale med UNN. Jeg registrerer at man har lagt inn Helsestasjonens funksjoner; men ikke øvrige funksjoner tilhørende Familiens hus-konseptet. Dette oppfatter jeg som store endringer sett utfra det opprinnelige vedtaket på forstudien.

 

Mine spørsmål er da:

  • På hvilken måte er en slik endring politisk behandlet?
  • Hvis den ikke er politisk behandlet; hvorfor ikke?
  • Hvilken konsekvens vil endringen ha for de økonomiske rammene?
  • Hvilken avveining er gjort opp mot ønsket om etablering av Familiens hus?
  • Når er temamøtet om Helsehuset tenkt gjennomført?
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**