Besøk på Helsestasjonen

(Foto: Dreamstime.com)

Harstad Venstre har idag vært på besøk på Helsestasjonen for å lære mer om hva Helsestasjonen gjør, og ikke minst hvilke utfordringer de har i arbeidet sitt. Etter en lærerik time med sjefshelsesøster Wenche Bjellmo gikk Jan Fjellstad, Anita Mikalsen og Maria Serafia Fjellstad hjem; fortsatt like overbevist om at forebyggende helse er det viktige og riktige å satse på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

De tre Venstre-politikerne har alle helsefaglig bakgrunn; Maria Serafia Fjellstad er lege, Anita I. Mikalsen er psykiatrisk sykepleier og Jan Fjellstad er opprinnelig utdannet sykepleier og sosionom.

Sjefshelsesøster viste fram en rikholdig oversikt over Helsestasjonen aktiviteter. Selv om mye var kjent stoff, var det samtidig overraskende å se hvor stor virksomheten er både i geografisk utstrekning, og også kanskje spesielt den aktiviteten som er opp mot flyktninger og asylsøkere i alle aldre. Helsestasjonen har en unik mulighet til å møte omtrent hele befolkningen i ulike livsfaser. Helsestasjonen gav politikerne ros for å ha gitt 2 nye stillinger inneværende år gjennom vedtaket i Virksomhetsplanen, men fortalte også at man fortsatt ligger to stillinger under det som Helsedirektoratet i 2010 skisserte som en minstenorm. De to nye stillingene kommer godt med, og kan bidra til bedret skolehelsetjeneste for tidligere intervensjon som kan bedre ungdoms psykiske helse. Barselomsorgen har nå nærmest blitt overlatt til kommunen, men uten at det fulgte midler med – til tross for at det gir nærmere to ekstra besøk per barn. At det i tillegg mangler elektronisk samhandling mellom sykehus og helsestasjon gjør at oppfølgingen kan komme for sent i gang.

Den kanskje mest aktuelle utfordringen for Helsestasjonen er at de nå har vokst ut av sine lokaler, og er i behov av nye. Helsestasjonen har nå blitt innlemmet i prosjektet Helsehuset. Dette betyr i såfall at man går bort i fra de tidligere ideene om et Familiens hus, men gjør dette i småskala innenfor rammene at det nye Helsehuset. For Helsestasjonen oppleves det som en nødvendighet; da de trenger nye lokaler raskt. Maria Serafia Fjellstad uttrykte forundring ift den store endringen i planene for Helsehuset, uten at dette har vært oppe til politisk behandling. Familiens hus-konseptet er fortsatt det beste, mente hun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**