Frivilligheten i Stavanger

Takk til alle frivillige!, San José Library

I bystyremøtet 20. april snakket Kolbein Haakon Lunde om viktigheten av den store innsatsen som legges ned av frivillige i forskjellige organisasjoner i Stavnager.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Kolbein Haakon Lunde
Kolbein Haakon Lunde

På lørdag på Madla Amfi møtte jeg foreldre og barn som sammen solgte lodd. De frivillige var på plass!

De fleste av oss kjenner noen som er med i en aktivitet som er avhengige av frivillige, enten det er fotball, håndball, korps, eller trim. Folk fra alle land, alle samfunnslag og alle aldre. Dette mangfoldet er synlig i Folketoget på 17. mai.

Det er viktig at vi ikke tar frivilligheten for gitt. Vi må vise at vi setter pris på den flotte innsatsen de gjør og at vi verdsetter dem. Som vi heier på Viking eller Oilers må vi også heie på de frivillige, og rose deres prisverdige innsats. De frivillige har en viktig egenverdi, og vi må passe på at vi ikke bruker opp de frivillige, men gir dem oppmuntring og påfyll underveis!

Norge og Stavanger er avhengig av det frivillige. Kommunen greier ikke å gjøre alle disse oppgavene på samme måte som de frivillige. Denne Ubyråkratiske innsatsen er uvurderlig, enten det er Saniteten, Idrettslag, Menigheter, flerkulturelle organisasjoner eller velforeninger, og det er mange flere. Noen er opptatt av barn og ungdom, noen av eldre, andre ønsker å bevare sin egen kulturarv og bidra til bedre integrering i det norske samfunnet.

Stavanger er en foregangskommune, og legger godt til rette for frivillige med gode støtteordninger gjennom BUK, Idrettsrådet og bydelsutvalgene, og ikke minst tilgang på idrettsanlegg og bydelshus.

Norge og Stavanger er avhengig av den innsatsen som legges ned av frivillige hver dag!

Kolbein Haakon Lunde

Idretten får en stor plass i samfunnet vårt, men det er også mange og ofte mindre grupper som ivaretar de som ikke er idrettsinteressert. Disse inkluderer folk ut ifra interesse og ikke ut ifra prestasjon. Selv om disse er små, så er de av stor betydning for mange, enten det er en rockegruppe eller en tryllegruppe. Gode opplevelser gir gode liv.

Skaterne er et eksempel på en stor gruppe hvor de fleste er uorganiserte, men som allikevel trenger støtte til skateanlegg og hall for å kunne drive på med aktiviteten sin. Skatehallen og den nye skateparken på Tasta er meget viktig for denne store gruppen. Vi må ikke glemme de uorganiserte!

Det er bra at vi nå får en plan for Frivillighet i Stavanger, og har en Frivillighetskoordinator. I moderne samfunn trenger gjerne folk hjelp til å bli frivillige. Dugnadsånden er gjerne ikke like kjent hos alle. Et lite bidrag som frivillig er bedre enn ingenting. En time på en lørdag kan være et stort bidrag for noen.

Jeg tenker på sangen, We built this city on Rock n’ Roll, men om Stavanger vil jeg si Vi har bygget denne byen på dugnadsånd og frivillighet!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**