Bybaneallianse på plass i Bergen

Foto: Mathias Fischer

De fire partiene som er imot en tunnelløsning har nå gått sammen i en bybaneallianse. Initiativtaker er Endre Tvinnereim fra Byluftlisten, og sammen planlegger de nå et folkemøte om bybanetrase gjennom sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Debatten er planlagt 30. april på kveldstid på Litteraturhuset.

Gruppelederne i de fire partiene stiller gjerne til et intervju med Åsane Tidende, der de forklarer hvorfor det haster å få en endelig avgjørelse i den årelange holmgangen om trasevalg gjennom sentrum.

Det første de peker på for Åsanes del, er den rivende utviklingen bydelen vår nå er inne i – med idrettspark, sentrumsplaner og ny videregående skole.

– Alt dette bare understreker behovet for å få bybane til Åsane fortest mulig, sier Julie Andersland (V).

Kostbart med tunnel

– Til sammen vil alt dette styre Åsane i en veldig ønskelig retning, mener Endre Tvinnereim (Byluftlisten).

– Fordelen med Åsane-traseen er at store deler av den allerede er enstemmig vedtatt av bystyret. Det som gjenstår, er å finne en god løsning gjennom sentrum.

– En dagløsning gjennom sentrum er enklere å regulere, mens en tunnel er et mer tidkrevende og kostbart prosjekt, sier Andersland fra Venstre.

– Noe av poenget med møtet vi planlegger er å få vist hvordan bybane i dagen kan gjøre traseen mer attraktiv og levende.

Sentrum dør ut

De ser for seg et politikerfritt panel, siden de ønsker å løfte frem litt andre stemmer i den fastlåste debatten.

– Næringslivet er bekymret for at sentrum skal dø ut, sier Marita Moltu (KrF).

– Får vi bybanen langs Bryggen, vil vi få en oppblomstring av byutvikling, slik vi har sett det langs sørgående trase. Dessuten vil det bety at vi får vekk all tungtrafikken over verdensarvstedet.

Frykter spøkelses-Bryggen

– Tunnelforkjemperne har ingen planer for busser eller sykler over Bryggen, legger Andersland til.

– Alle de menneskene Peter Christian Frølich (Høyre) ser for seg, kommer hovedsakelig fra cruiseskipene. Det er vel og bra, men det skaper ikke noe levende bymiljø.

– Vi frykter at vi da i stedet får en spøkelses-Bryggen, sier Tvinnereim.

– Det er laget noen forestillinger som er mer ødeleggende for Bryggen enn det bybanen vil være. Bryggen har ingen fremtid som kulisse.

Oddny Miljeteig (SV) er helt på linje med de tre andre gruppelederne.

– Du tilhører et parti som er opptatt av kulturvern. Tror du at bybanen vil kunne ødelegge Bryggen, slik enkelte av tunneltilhengerne mener?

– Vi i SV mener at den ikke vil det, sier hun, og viser blant annet til at både antikvariske myndigheter og UNESCOs rådgivende organ har akseptert bybane over Bryggen.

– Nedover i Europa ser vi det samme, med bybanetraseer gjennom gamle byrom.

Sentrum er også en bydel

– En ting som glemmes litt i denne debatten er at Bergen sentrum også er en bydel, påpeker Tvinnereim.

– Det blir litt rart dersom dette skal bli den eneste bydelen uten bybane. Vi får heller ingen glede av den såkalte skinneeffekten, der byutviklingen nærmest kommer av seg selv der bybanen går. Utover i Sandviken kan det her åpne seg mange muligheter.

Bybanens psykologi

– Jeg tror at bergensere flest opplever at Bybanen tar oss inn i fremtiden, sier SVs Oddny Miljeteig.

Andersland er enig.

– Bybanen har vært en enorm suksess; langt større enn hva noen hadde forutsett. Det at den går i dagen er en viktig del av denne suksessen.

– For meg er det fullstendig ubegripelig at man vurderer å gå bort fra et konsept som beviselig er så bra, sier Tvinnereim.

Tenker helhetlig

Helheten i dette tilbudet er viktig.

– Bybanen må kunne gi et konkurransedyktig, miljøvennlig og godt kollektivtilbud langs hele traseen, understreker Andersland.

– Det er ikke så mange som tar Bybanen hele veien fra Lagunen til Bergen sentrum. De fleste går på og av underveis. For oss er det en forutsetning at ekspressbusstilbudet må opprettholdes for de som ønsker å komme seg hurtigst mulig fra A til Å. Bybanen er ikke for dem.

Les hele intervjuet med de fire gruppelederne på side 4 – 5 i Åsane Tidende fredag 10. april.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**