– Bare spaserstokken igjen

Ketil Kjenseth
- Jeg er svært glad for at iskanten flyttes sørover. Det er nå enighet på Stortinget om en helt tydelig grense for petroleumsvirksomhet i nord. Dette har lenge vært Venstres mål, sier Ketil Kjenseth. , Foto: Cathrine Dokken

Etter at Sp på sitt landsmøte for noen uker siden skrotet Samhandlingsreformen, er det nå bare spaserstokken som står igjen av de rødgrønnes helsepolitikk, mener stortingsrepresentant Ketil Kjenseth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

– Hvis du vil ha helseregnskapet til de rødgrønne, kan du følge Kjersti Toppes utallige forslag i Stortinget for å ta avstand fra Aps helsepolitikk, som å avvikle helseforetakene, skrote samhandlingreformen, reversere hovedstadsprosessen og ta en full gjennomgang av LAR-ordningen, sier Kjenseth i sin tale til Landsmøtet i Tromsø. Han viser også til Torgeir Michalsens mange innrømmelser i Stortinget og i media om at Aps helsepolitikk gjennom 8 år ikke var god nok. Lovnaden om 12000 nye institusjonsplasser i eldreomsorgen, ble 567 plasser. Avviklingen av ufrivillige dobbeltrom i sykehjem, har medført at 2000 fortsatt bor slik. Dagaktivitetstilbud for demente mangler fortsatt i 160 kommuner, og Norge er fortsatt på overdosetoppen i Europa.

Lite igjen

– Aps helseutvalg har erkjent problemet. Nye forslag er å etablere et nytt nasjonalt rapporteringssystem for utbygging av plasser i eldreomsorgen. Altså mer statlig styring, samt å vri barnetrygden til skolemåltid. Audun Lysbakken har lansert heldagsskole som SVs viktigste helsereform. Mens Sp altså har skrotet den prestisjetunge Samhandlingsreformen. Da står vi igjen med spaserstokken, knekkebrød og lovpålegg om vaksinering som rødgrønn helsepolitikk for framtida. Og mer penger. Mer sentralisering. Mer statlig styring. Mer statlig byråkrati, understreker Kjenseth. Stadig mer penger var noe Norge hadde i 2005 – 2013. Statsbudsjettet vokste fra snaut 600 mrd kr til godt over 1100 mrd kr.

Innovasjon og forskning

– De neste årene blir ikke preget av mer penger. Vi må derfor ta alle gode krefter i bruk; mer brukermedvirkning, mer læring og samarbeid fra og med andre sektorer og land, mer innovasjon og forskning, – og utnytte kapasitet hos både ideelle og private aktører, mener Kjenseth.

Fra 1. september trer reformen Fritt behandlingsvalg i kraft for ruspasientene og de psykisk sjuke. RIO roser reformen for økt brukermedvirkning og økt kapasitet. Psykologforeningen er fornøyd med at det er blitt en reform som åpner for å ta ut mer av kapasiteten i de offentlige sykehusene. De er også godt fornøyd med at psykologer har fått henvisningsrett. Flere profesjoner kommer også til å få henvisningsrett.

– I Folkehelsemeldingen, som kom til Stortinget rett før påske og som jeg skal være saksordfører for, er psykisk helse prioritert på topp, sammen med tidlig innsats og kamp mot barnefattigdom. Alt i tråd med Venstres prioriteringer. Mer aktive liv blir også et viktig tema, i tråd med Venstres gjennomslag knyttet til sykkelveier, svømmeopplæring og mer bruk av velferdsteknologi, sier Kjenseth i sin tale.

Starte tidlig

– Tidlig innsats er Venstres helsereform. I 2015 har vi startet med 450 mill kr mer bare til helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Men det handler ikke bare om mer penger. Vi må også organisere oss bedre. I dag er helse- og velferdstjenestene nærmest innbyggerne for fragmentert og silo-organisert. Vi må endre NAV. Barnevernet må endres. Skolehelsetjenesten og PPT må styrkes. Jordmortjenesten likeså. Arendal har samlet alle disse i en felles helsestasjon – i toppen av et kjøpesenter midt i sentrum. Vi trenger mer av dette, og mer av kommuner som Arendal. Litt større.

Kjenseth understreker også at Venstre vil ha et regionnivå.

– Ti robuste regioner passer utmerket for å styre de nye nærsykehusene som kommer i kjølvannet av Nasjonal helse- og sykehusplan. De spesialiserte og forskningstunge Universitetssykehusene lar vi ligge igjen i staten, mener han.

– Venstre har helsepolitikk. Sammen med dagens flertall skaper vi en dynamikk og handlekraft som sikrer tidligere innsats og mer verdig eldreomsorg.

 

Talene fra landsmøtedebatten finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=UIPOGo9W4Oo&index=9&list=PLOpYdd3sCiycwQpXaDxLsCpNH1rdzDsBr

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**