Skatteinngang og innbyggerantall er avgjørende for kommunens økonomi.
Kommunestruktur har vært tema for alle regjeringer på totusen-tallet. Dette fordi sentraliseringen som startet med industrialismen på attenhundre-tallet i Norge, pågår fremdeles. Kombinert med at staten ønsker flere oppgaver ut til kommunene. Og at kommunene ønsker større råderett over oppgaver som avgjøres best nær de det gjelder.
Tynset har cirka 5000 innbyggere.
Antallet kan syntes stabilt, men i forhold til den reelle økningen av innbyggere i Norge så har innbyggertallet i Tynset sunket mye siste 30 år. I Norge har vi blitt cirka en million flere mennesker i denne tiden, mens vi i Tynset er cirka tre hundre færre i samme periode.
Staten teller innbyggere når penger bevilges til kommunen. Resten må vi skaffe via den kommunale skatteinngangen. Sluttsummen blir det vi har å bruke i kommunebudsjettet. For disse pengene skal kommunen sørge for velferd til innbyggerne.
Demokratiets hovedoppgave er å gi rett til de som er flest. Fremtiden ser ikke lys ut for oss som er få.
Tidligere hadde de fleste i byene en nær relasjon til noen i distriktene. Nå er det flere og flere som ikke har det. Og så pågår innvandring til landet, mange av menneskene som innvandrer er uten tilknytning til distriktene i Norge. På denne måten vil skjevheten i demokratiet forverre seg for distriktene fremover.
Felles rammebetingelser og sterkt lokaldemokrati gir riktig politiske prioriteringer for de det gjelder.
Nord-Østerdal er sammensatt av distriktskommuner. Bare ved å ta grep for fremtiden, kan vi påvirke den.
Christian Fr. Steenland, ordførerkandidat Tynset Venstre.