Barn har rett til god omsorg. Når foreldre og deres nettverk ikke makter omsorgsoppgaven på tilstrekkelig vis, må samfunnet trå til. Barnevernet er viktig for barns rettssikkerhet og for å sikre at alle får like muligheter.
Venstre mener vi har et barnevern med store utfordringer både når det gjelder ressurser og samhandling. Vi vil ha mindre statlig byråkrati og et langt sterkere kommunalt barnevern med nok ressurser og kompetanse.
Barnevernet skal ha høy kompetanse på barn og oppvekst og må holde et høyt faglig nivå. En av hovedutfordringene for barnevernet i dag er nettopp behovet for mer kompetanse, både på førstelinjenivå i barnevernstjenesten, men også i skolen, i barnevernsutdanningene, og i forskningen på feltet. Venstre vil at barnevernsfaglig kompetanse skal fremmes i hele omsorgkjeden, fra barnehage, helsestasjon og helt ut til videregående skole.
Venstre vil:
-Gjøre barnevernsloven til en rettighetslov.
-Legge ned det regionale nivået av det statlige barnevernet, Bufetat, og overføre oppgaver og ansvar til den kommunale barnevernstjenesten der kommunene er store nok til å håndtere det, eventuelt til interkommunalt samarbeid.
-Iverksette flere tiltak for å øke kompetansen i barnevernet, blant annet satse mer på forskning, bedre barnevernsutdanningene, styrke etter- og videreutdanningsmulighetene og tilbakeføre fagkompetansen fra staten til kommunen.
-Sikre at private eller ideelle som utfører barnevernstjenester får forutsigbare rammevilkår og likebehandles med offentlige aktører.
-Lage incentiver for rekruttering, både kjønnsmessig og yrkesmessig, og motivere flere til å jobbe i barnevernet, også de med høyere utdanning.
-Øke bruken av familieråd, hvor storfamilien og nettverket rundt barn og ungdom tas i bruk som en ressurs i barnevernssaker.
-Gi Helsetilsynet adgang til å ilegge kommuner dagbøter eller stenge kommunale og statlige barnevernstjenester ved påpekte mangler.
-Innføre barnevernskontakt til alle skoler.
-Lovfeste retten til ettervern for barnevernsbarn inntil 23 år og innføre angrefrist for de som sier fra seg fristen ved fylte 18 år.
-Gi bedre opplæring og oppfølging av og bedre tilsyn med fosterfamilier.
-Sikre en bred rekruttering av fosterfamilier, som også inkluderer minoritetsforeldre.