Vi må styrke forbyggingen blant de unge. Ikke svekke den

GOK-Hell-alvorligB

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

 

Det viktige innsynet – porten til ungdommen.

Namsos Venstre er bekymret for det forebyggende arbeidet blant ungdom. I en årrekke har kompetente og engasjerte aktører i kommunal regi utviklet en unik kunnskap om ungdomskulturen i byen vår. De har «kredd», de skaper gode relasjoner og har innpass og innsyn ungdommenes hverdag. Samtidig spiller de en viktig rolle for gymnasiastene som i tidlig alder flytter til byen for å bo på hybel.

Kommunen har til nå hatt et unikt innsyn i ungdommenes verden. Kommunen kan se, høre, oppleve og ta del i ungdommenes sorger, gleder og mysterier. Tør vi å gi slipp på denne porten? Å bygge opp en innsikt tar mange år. Å bygge den ned går alt for raskt.

«Kaupang-rapporten» er grunnlaget for kuttene for 2015 og 2016. Rapporten viser til et lavt forbruk til forebygging for barn og unge i Namsos. I 2013 brukte Namsos kommune om lag 1,300,000,- på tiltak for barn og unge. Det er 100,- per innbygger, og det nest laveste blant sammenlignbare kommuner.

Rådmannen i Namsos konkluderer, med rapporten som grunnlag, å kutte en million fra denne budsjettposten. I 2015 er budsjettet på 500,000,-. I 2016 vil det være nede på 250,000,-.

Ungdomshuset Lagre´ består, men kun som et tomt hus foreslått drevet av frivillighet. Det kan gå bra med Lagre´. Det kan gå bra med ungdommene. Det kan gå bra natt til 16. mai. Martnan kan bli topp, med ungdom uten rus og vold.

Men det kan vi ikke vite, og tør vi ta sjansen? Tør vi ta sjansen på at det ikke utvikler seg en farlig, negativ og destruktiv ukultur som ingen ser? Føre var er en godt strategi. Å bygge ned kompetanse er dumt.

Alle må vi bidra til å snu kommunens økonomiske situasjon. Men å kutte i det unike innsynet vi har til fremtiden – vår egen ungdom – er verken ufarlig eller fornuftig.

Da budsjettet for 2015 ble vedtatt uttrykte rådmannen at ingen av tiltakene var irreversible, og hvis det skulle vise seg at noen av tiltakene var ufornuftige eller hadde uheldige konsekvenser lå det ingen prestisje i å revurdere.

Vi risikerer å tape mye på å spare her, og Namsos Venstre ser det som ufornuftig å spare på forebygging blant unge ved å stenge porten inn til ungdomskulturen.

Namsos Venstre vil derfor kjempe for at dette blir omgjort ved neste budsjettmessige korsvei. Å verne om våre unge er det viktigste vi kan gjøre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**