Sande Venstres valgprogram – Miljøpolitikk for fremtiden

Illustrasjon: venimo / creativemarket.com

Vi må ta vare på lokale miljøverdier. 15 % av Norges klimagassutslipp kan, og bør, kuttes gjennom lokale tiltak. Miljøvern omhandler mer enn klimagassutslipp. I Sande gjelder dette bevaring av vår fantastiske kyststripe og våre fruktbare jorder. Miljøarbeid går hånd i hånd med innovasjon og nyskaping. Venstre vil være en pådriver for nye og bedre løsninger i samarbeid med næringslivet.

Grønn transport

Økt bruk av kollektiv transport og bruk av sykkel som framkomstmiddel gir flere fordeler som mindre trafikk på veiene og en reduksjon i utslipp av CO2. Å komme seg rundt i Sande kommune ved hjelp av kollektivtransport eller sykkel alene kan være utfordrende. Tog og buss korresponderer dårlig, og flere strekninger er svært trafikkfarlige for myke trafikanter.

Venstre har en visjon om at det skal være lett, smidig og trygt å komme seg rundt i Sande kommune både til fots, på sykkel eller kollektivt. Sande kommune skal bli best på miljøvennlig adkomst til skole og tog. Jernbanen må utvikles til å bli den foretrukne transportmetoden når man reiser til og fra kommunen.

Venstre vil:

  • Sørge for at lokalbuss og tog korresponderer
  • At Sande kommune tar initiativ til varmeskur på togstasjonen
  • Jobbe for at alle pendlertog stopper i Sande
  • Samarbeide med jernbaneverket om en løsning som sikrer nok parkeringsplasser på Sande stasjon
  • Bygge låsbart sykkelskur ved Sande stasjon
  • Bygge et gjennomgående nettverk av gang- og sykkelveier i hele kommunen, der skoleveiene prioriteres
  • Etablere hurtigladere for el-bil i Sande sentrum

En grønn og klimanøytral kommune

Sande kommune har et fornyingsbehov. Plassmangel gjør at kommunen har et økt behov for å bygge nytt. I tillegg er en stor andel av kommunens bygningsmasse gammel og lite klimavennlig. Tiltak for å begrense energiforbruket vil gi en økonomisk gevinst og være svært virkningsfulle i reduksjon av klimautslipp.

Sande kommune er en stor kunde av varer og tjenester. Gjennom innkjøp har derfor kommunen et potensiale til å bidra til et grønt skifte i næringslivet. Kommunen må bruke sin posisjon og i større grad vektlegge et miljø- og klimaaspekt i anbudsprosesser.

Sande kommune har lagt ned mye arbeid i en klima- og energiplan. Planen er gammel, og tiltakene blir i liten grad prioritert. Venstre vil aktualisere en god klima- og energiplan. Planen må rulleres jevnlig for å innarbeide nye og innovative løsninger fortløpende. Videre må tiltakene må prioriteres i budsjett- og handlingsplaner.

Venstre har som visjon at Sande kommune reduserer sine klimautslipp i tråd men nasjonale mål. Gjennom en helhetlig satsing på klima- og energitiltak skal kommune skal bli best på å bruke minst energi.

Norge som nasjon står overfor et skifte innen energiproduksjon. Venstre mener at selv om det ikke er en kommunal kjerneoppgaver bør det utredes om kommunen skal bidra til dette skiftet ved å investere i grønn energi. Investeringer i grønn energiproduksjon kan være et aktuelt virkemiddel for å øke kommunens inntekter samtidig som vi bidrar til kraftige kutt i klimagassutslippene.

Venstre vil:

  • Oppgradere kommunens bilpark til el-biler eller ladebare hybrider
  • Revidere kommunens klima og energiplan og rullere denne jevnlig
  • Øke andelen av miljømerkede kommunale innkjøp
  • Arbeide for å miljøsertifisere kommunale virksomheter
  • At alle nye boligfelt klargjøres for fjernvarme
  • Gjennom kommunens nettsider informere om alternative energiformer og støtteordninger for utskifting til disse
  • Utrede mulighetene for grønn energi i kommunen

Et miljøvennlig landbruk

Sande har mye sammenhengende areal med matjord av beste kvalitet. Vi har dermed et spesielt ansvar for å bruke matjorda til matproduksjon og være med på å sikre den fremtidige matberedskapen. Gjennom økt fokus på viktigheten av kvalitet i mat og dyrevelferd må Sande befeste sin posisjon som en ledende produsent av økologiske produkter.

Utviklingen i Sande kommune må gå hånd i hånd med hensynet til dyrket mark. Utbyggere, kommune og innbyggere må bidra til smarte løsninger som hindrer videre nedbygging av jordene rundt om i kommunen.

Venstre vil:

  • Ta vare på matjorda og ha jordvern som førende prinsipp
  • Kreve nydyrking som kompenserer tapt matproduksjon i eventuelle tilfeller der andre meget store samfunnsinteresser fører til omdisponering av matjord
  • Stimulere til omlegging til økologisk drift i landbruket med fokus på kvalitet og dyrevelferd

Allmenn tilgangen til naturen

Ifølge FN er det en allmenn rett å ferdes der en vil. Sande har Vestfolds lengste kystlinje og er omgitt av fantastisk utmark. Samtidig utfordres den allmenne tilgangen til naturen av ulovlige oppførte bygninger i strandsonen, øyer som gror igjen, mangel på badeplasser eller turløyper med universell utforming og dårlig merkede stier.

Venstres ønsker at Sande kommune skal legge til rette for aktiv bruk av kyst og utmark. Oslofjorden bør bli et marint verneområde med yrende dyreliv både over og under vann. Det skal være enkel adkomst til badeplasser og grønne rekreasjonsområder for alle kommunens innbyggere.

Venstre vil:

  • Gjennomføre en lovlighetskontroll av bygninger oppført i strandsonen
  • Tillate beitedyr på øyene i Sandebukta ren
  • Samarbeide med lag- og foreninger om forvaltning av kommunens turstinettverk, spesielt oppmerking og skilting
  • Verne grønne lunger rundt eksisterende boligområder og kreve grøntområder i forbindelse med fremtidige utbygginger
  • Etablere flere turstier og bade- og fiskeplasser med universell utforming
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**