Årsmøtetalen: Ønsker større kommuner og bedre jernbane

Tema for Oppland Venstres årsmøte er grønn vekst — og norsk jernbanepolitikk. – Jernbanepolitikken bør stå fremst på agendaen for alle politikere i Oppland, mener fylkesleder Roger Granum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


– Dette er hovedpulsårene gjennom vårt fylke. Den gir næring til alle som bor i vårt fylke, ikke bare de som bor inntil jernbanesporet. Jernbanen fungerer på samme måten som blodomløpet i kroppen. Vi har noen hovedpulsårer som tar unna de store volumene og så har vi veger for å løse transport over kortere avstander og mindre volum, mener Granum, og sier veldig lite har skjedd på hundre år.
– Skinnene er stort sett de samme, men volumet har økt mye, både gods og persontrafikk. Vi er vel egentlig i ferd med å pådra oss en serie "infarkt". Godstrafikken dundrer nå i større og større grad på vegene våre gjennom Gudbrandsdalen og persontrafikken mellom de største byene har flyttet opp i lufta, 32 flyavganger Oslo — Trondheim hver dag, understreker fylkeslederen i sin åpningstale til årsmøtet.

Granum mener Venstre i større grad bør eie jernbanepolitikken, og viser til at det er investeringer for framtida oljefondet skal brukes til.
– Høyhastighetsbaner mellom de største byene må planlegges ferdig nå, slik at vi unngår flere feilinvesteringer av den typen som er gjort langs Mjøsa i Hedmark. Strekningen ved Espa er snart klar, men helt ubrukelig i et framtidig høyhastighetsnett. I resten av verden er ikke høyhastighetsbaner science fiction. Der er dette virkelighet, – nå, til og med i en del utviklingsland.
– Jeg håper at vi skal kunne få gjennomslag for at landet vårt trenger nye jernbanespor, ikke bare for å frakte pendlere inn og ut av Oslo, men for å ta unna eksisterende trafikk mellom de største byene. Særlig vi i Oppland merker denne trafikken, sier Granum.

Fylkeslederen tror kommunereformen vil bli en viktig sak i valgkampen.
– Vi bør være en pådriver for å sørge for at de nye kommunene blir store nok. Alle unntatt Senterpartiet ønsker kommunereformen velkommen, så denne gangen blir det. Dagens kommunestruktur er ikke bærekraftig og vil ikke være et alternativ i framtida. Kommunene bør minst være så store at de fleste interkommunale selskap avvikles, mener Granum. Han mener kommunesammenslåing ikke nødvendigvis trenger å medføre folkeavstemming.
– Her må vi kunne stole på at de folkevalgte har skaffet seg tilstrekkelig kunnskap til å ta gode valg på vegne av sine innbyggere. Det som er viktig i de prosessene som nå er igangsatt, er at de folkevalgte bruker muligheten nå til å forhandle med nabokommuner om vilkårene for deres innbyggere i den nye kommunen, men også at de forhandler med staten om statlige arbeidsplasser eller andre rammebetingelser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**