Interpellasjon fra Sofie Aurora Braut Bache om ville dyr i sirkus

La meg innledningsvis klart slå fast et dette ikke bare er en sak eller et engasjement fra et dyrevernsentusiaster. Dette er en sak som også en tung statlig instans har tatt opp. Dette kommer jeg tilbake til. På samme måte som mennesker er dyr følsomme og intelligente skapninger. De har behov og de har instinkter. Gjennom lange tider har det vært en “sirkustradisjon” å presentere frem ville og eksotiske dyr som utfører forskjellige kunster. Dette er dessverre en tradisjon som fremdeles henger igjen i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Sofie Braut Bache, Stavanger

Foto: Mari Halvorsen

Elefant i sirkus

Foto: ukjent

Til felles for alle ville dyr er de grunnleggende instinktene de bare får tilfredsstilt i det fri. I Venstre ønsker vi at Stavanger skal være en dyrevennlig by som ikke utnytter uskyldige dyr uten grunn. Å skape underholdning på bekostning av en annen skapnings helse kan på ingen måte rettferdiggjøres. Ville dyr skal være nettopp det.

Å "temme" et vilt dyr til lydighet er noe fullstendig annet enn et tamt dyr. Et slikt dyr vil fremdeles ha de samme behovene som det ville hatt i det fri, men vil ikke ha muligheten til å oppfylle dem. Mange får store psykiske og fysiske problemer av frustrasjonen som oppstår av å ikke kunne oppføre seg naturlig

Dette gjelder spesielt for elefantene, et typisk eksotisk sirkusdyr. Mattilsynet foreslo i 2009 å forby bruk av elefanter i sirkus, samt å begrense det antall arter som tillates. Det ble utstedt en høring fra landbruksdepartementet året etter, hvor bl.a. Veterinærinstituttet, Veterinærforeningen og Rådet for dyreetikk sa seg enig med Mattilsynets forslag. På tross av dette har landbruksdepartementet inntil videre ikke fulgt Mattilsynets råd.

Elefantekspert Joyce Poole har til NOAH uttalt følgende om sirkuselefanter: Når jeg ser elefanter i sirkus synes jeg det er skremmende hvor lite de faktisk oppfører seg som elefanter. Jeg har studert hundrevis av timer med film fra sirkuselefanters liv, og av 170 ulike adferds-uttrykk eller varianter av kroppsspråk som er registrert i vårt forskningsprosjekt, viser sirkuselefanter kun noen få. At de ofte pådrar seg ulike sykdommer og skader som er ukjente i naturen, og at flere dør tidlig, hører dessverre med.

Et norsk eksempel som kan trekkes frem er den indiske elefanten Baba som har vært i fangenskap siden hun var to år. I 2011 opptrådde hun sammen med Cirkus Merano i Fredrikstad, under forestillingen nektet plutselig elefanten å følge ordre, og ville heller ikke gå ut. Etter denne episoden ble den etterfølgende planlagte forestillingen i Sandefjord avlyst. Det har blitt spekulert om grunnen til dette var at Baba stadig gjorde opprør og ikke ville opptre.
På Cirkus Meranos hjemmeside skriver de bl.a. om elefantnummeret som et "must" for enhver sirkusforestilling. NOAH har i forkant av dette møtet sendt bystyrerepresentantene diverse informasjon vedrørende saken, hvor det bl.a. kommer opp som følger av en undersøkelse at kun 20% vil slutte å besøke sirkus dersom man slutter med en generell bruk av dyr, og bare 15% sier at elefanter er det viktigste ved sirkus. Et sirkus kan være like underholdende uten dyr, med f.eks. akrobater, klovner, tryllekunst og masse annet moro. Fordelen med disse sirkusene er at alle jobber der av egen fri vilje.

Lokale forbud sender signaler som kan føre til nasjonale forbud, slik det gjorde i England. Det finnes allerede mange nasjoner som har forbud mot ville sirkusdyr og spesielt elefanter i dag. Dersom mange nok nasjoner gjør det samme vil dette igjen sende signaler til sirkusene, som ofte reiser internasjonalt, om at slik underholdning ikke er ønskelig noe som igjen kan føre til en generell stopp av bruk av ville dyr.
Elefantene eies ikke av sirkusene, men eies privat. Dersom forespørselen for elefanter minsker vil det til slutt ikke være noen hensikt med å leie dem ut. Det som er håpet er at disse eierne da vil sende elefantene videre til egne elefant sanctuaries hvor de har bevegelsesfrihet og atferdsfrihet, ettersom de ikke kan overleve i det fri. Dette er likevel beklageligvis opp til eieren.
Det å holde dyr i fangenskap bør være noe mennesker gjør fordi det er nødvendig og har stor nytte for samfunnet. Vi er allerede oppmerksomme på de helseplagene som følger sirkusdyrene, nå er det på tide å gjøre noe med det.

Derfor vil jeg legge frem følgende forslag til vedtak:
1. Stavanger Kommune vil ikke leie ut tomter eller bygg til sirkus som benytter eksotiske eller ville dyr i sine forestillinger.

2. Stavanger Kommune vil ikke leie ut tomter og bygg til relevante aktører som ikke kan dokumentere god dyrevelferd.

3. Stavanger Kommune oppfordrer staten til et nasjonalt forbud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**