Begrunnelsen var følgende:
Norsk Landbrukssamvirke var med på det initiativet som førte til en søknad til Forskningsrådet om å etablere «Senter for forskerdrevet innovasjon» (SFI) innenfor temaet:
Hvordan kan vi bedre utnytte eksisterende fôr? Og hvordan utvikle nye fôrmidler på mer ukonvensjonelt råstoff? Søknaden til Forskningsrådet fikk navnet «Foods of Norway».
Det å utvikle nye formidler på mer ukonvensjonelt råstoff er kanskje det mest spennende her viktigere,- det vil på sikt kunne redusere importen av formidler og dermed øke bade vår sjølforsyning og beredskap, samt unngå at vi bidrar til avskoging (for å dyrke soya)
Av nye mulige råstoff for formidler nevnes: tang og tare, cellulose og biogass.
Prosjektet vil gå over 8 år med et totalbudsjett på 192 millioner kroner.
Norges forskningsråd finansierer prosjektet med 12 millioner årlig, mens NMBU ( Norges Miljø og Biovitenskapelig universitet) og næringspartnere går inn med 6 millioner kroner hver i egenandeler. Følgende næringspartnere er med:
Felleskjøpet, Felleskjøpet Fôrutvikling, Biomar, AquaGen, Norsvin, Geno, Tine, Nortura, Biomega, Viken skog, Borregård, AMNutrition, Norsk Matraps og Seaweed Energy Solution.
Ringnes (V)