Bystyrets møte 12.11.14
12.03 Opprop
For Venstre møter Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferskaug, Terje Bjøro og Anders Bergsaker.
12.07 Muntlig spørretime
Arbeiderpartiet stiller spørsmål om tiltak på dager med høy luftforurensing på vinterhalvåret. Hvilke tiltak har byrådet gjennomført?
-Byråd Guri Melby svarer. Bystyret har vedtatt mange tiltak, blant annet piggdekkavgift og vasking av veier. Samarbeider tett med statlige myndigheter og vil gjerne gjennomføre flere tiltak, men får ikke tillatelse til å gjennomføre alt. Jobber nå med å lage en ny handlingsplan for arbeidet mot luftforurensing.
SV og Arbeiderpartiet stiller spørsmål om svømmetilbud og svømmeopplæring i skolen. Når kan doblingen av svømmeundervisning skje?
-Byråd Melby svarer at byrådet jobber med bademeldingen kontinuerlig. Byråd Anniken Hauglie svarer at Oslo gjør mye for å bedre svømmeundervisning, blant annet kartlegging av ferdigheter, svømmekurs i Sommerskolen, særskilt svømmeundervisning i høst- og vinterferien osv.
SV stiller spørsmål om omsorgssvikt og overgrep mot barn.Hva har byrådet tenkt å gjøre fremover for å presse frem et bedre tilbud?
-Byråd Øystein Eriksen Søreide bekrefter at dette er høyt på dagsorden i kontakten med OUS og Helse sør-øst. Viser også til saken om vold i nære relasjoner der det ligger en rekke tiltak som vil bidra til å avdekke og følge opp denne tematikken.
Rødt stiller spørsmål om boligspekulanter på Vestli og Stovner som ødelegger bomiljøer.
-Byråd Bård Folke Fredriksen svarer. Skulle gjerne sett at dette ikke skjedde, men det er tillatt. Tar med seg engasjementet mot slike oppkjøp i uttalelsen til regjeringens forslag om liberalisering i lovverket.
MDG stiller spørsmål om byrådets planer om å gjøre Energi- og gjenvinningsetaten om til aksjeselskap.
-Byråd Anne Siri Koksrud Bekkelund svarer at byrådet har fullmakt til å vurdere dette.
Carl I. Hagen (F) følger opp med spørsmål om når man kan forvente at dette vil skje.
-Byråd Koksrud Bekkelund svarer at byrådet vurderer det nå og at de vil komme tilbake med detaljene i dette.
SV stiller spørsmål om hvor mange skoler og barnehager som er i gang med trening for å håndtere saker som dreier seg om mistanke mot vold og overgrep i barnehager og skoler.
-Byråd Hauglie sier at hun er opptatt av å følge opp bystyrets vedtak og vil komme tilbake til hvor mange skoler og barnehager som allerede er i gang med arbeidet. 1000 ansatte i bydelene har vært på opplæring i vold i nære relasjoner. Bydelene og virksomhetene tar dette på alvor.
12.57 Vi starter på behandling av utsatte saker fra byutviklingskomiteen
13.11 Vi starter på behandling av utsatte saker fra helse- og sosialkomiteen
-Seniormelding-Selvstendige, aktive og trygge eldre i Oslo
Julianne Ferskaug har ledet arbeidsgruppen i komiteen, og holder Venstres innlegg. Hun er glad for godt samarbeid og iherdig arbeid i komiteen. Eldre er en sammensatt gruppe. Det skal ikke være alder i seg selv som bestemmer hvilke pleiebehov du har, og vi må sørge for et mangfoldig tilbud. Det er viktig at vi klarer å gi god informasjon om hvilke tilbud vi har til de pleietrengende, og til de pårørende, sa Ferskaug. De fleste vil bo hjemme lenge, og det må kommunen tilrettelegge for. Vi må også tilrettelegge for at eldre arbeidstakere kan stå lenger i arbeid når begge parter ønsker det. Dette handler om livskvalitet og glede, sa Ferskaug, og understreket verdien av frivilliges innsats for eldre i byen vår.
13:36 -Demensplan for Oslo 2014-2019 -“LEV VEL – med demens i Oslo”
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Venstre er glad for å få på plass en overordnet demensplan. Om lag 7000 personer lever med demens i Oslo, og tallet vil doble seg i løpet av 25 år. Da må vi sørge for en trygg hverdag og god oppfølging. Jeg er glad for at byråden har startet arbeidet med en demenslandsby, noe vi så gode resultater av på vår komitereise. Pårørende setter ofte sine liv på vent for å bistå andre, og vi må ikke glemme at også de trenger oppfølging og informasjon, sa Ferskaug.
14.12 -Privat forslag fra Marianne Borgen (SV) og Ivar Johansen (SV) – Tid til omsorg
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Venstre er positive til tillitsreform. Gode fagfolk må få tid til å gjøre det de skal. Vi har tillit til fagfold, sa Ferskaug.
14.34 -Privat forslag fra Marianne Borgen (SV) og Ivar Johansen (SV) -Forhindre barnefattigdom: Innfør kommunalt søskentillegg i barnetrygden i Oslo
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Det lever omtrent 80 000 barn under fattigdomsgrensen, og mange av dem bor i Oslo. Dette er alvorlig. SV sitt forslag er ikke løsningen på problemet. Fattigdomstiltak må målrettes slik at de som trenger det får det de har behov for, sa Ferskaug, og viste blant annet til Venstres 75 forslag for færre fattigdom.
14.48 Vi går nå på behandling av utsatte saker fra kultur- og utdanningskomiteen
14.49 – Gratis kjernetid i barnehage – Om barnas oppmøte og forslag om mer målretting
Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Han sier at Venstre er veldig opptatt av å målrette denne typen ordninger. Gratis kjernetid må gis til de som trenger det mest, sa Bjøro, som også nevnte at det gleder ham å se at det er lite forekomst av ubegrunnet fravær. På lengre sikt ønsker jeg å tilby gratis kjernetid til enda flere med lav inntekt, ikke bare i Groruddalen, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, sa Bjøro.
15.20 Vi går nå på behandling av utsatte saker fra finanskomiteen
15.21 – Oslo kommunes innsats for å hedre veteraner etter internasjonale operasjoner
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. Dette er en sak med bred enighet, og det er viktig i en sak som handler om å hedre mennesker som virkelig fortjener det. Personer som har deltatt i operasjoner på Norges vegne må ikke glemmes. Til tross for at det går bra med de fleste, er det kommunens og statens ansvar å gi oppfølging og støtte, og det er derfor bra at kunnskapsutvikling er en viktig del av denne planen. Det største offeret et menneske kan gjøre for sitt land er å delta i strid på dets vegne, sa Bergsaker.
15.58 Bystyret tar middagspause frem til 16.45. Følg med for behandling av spennende saker som reguleringsplan for Bjørvika og biblioteksmeldingen!
16.50 Bystyret behandler nå interpellasjon fra Marianne Borgen (SV) om etablering av familievikarer.
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Jeg vil takk SV for å løfte dette. Noen ganger glemmer vi at vanskelige situasjoner kan ramme hvem som helst i kortere perioder. Mange får hjelp av venner, familie og naboer, men mange har ikke dette nettverket. Det finnes mange tiltak i byen for å hjelpe til dette, men det er viktig at vi får en samlet oversikt over hvilke tilbud som mangler slik at vi kan forbedre systemet, sa Ferskaug.
17.09 Vi går nå tilbake til behandling av utsatte saker fra finanskomiteen
17.09 – Evaluering av ordningen med driftsstyre ved de kommunale sykehjemmene
Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Tanken bak dette var inspirert av driftsstyrene ved skolene. Det var en god idé. Denne modellen har fungert bra på den enkelte institusjon, men dårlig opp mot sykehjemsetaten. Fordi vårt forslag ikke vil få flertall, stemmer vi subsidiært for Arbeiderpartiets forslag om å opprette samarbeidsutvalg ved sykehjemme i stedet, sa Dørum.
17.22 – Privat forslag av 24.03.2014 fra Marianne Borgen (SV), Øystein Sundelin (H), Espen Ophaug (V) og Erik Lunde (KrF) – Flere lærlingplasser med opplæringsfyrtårn/vardeprosjekt
Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Fremover skal Oslo gjennomføre flere større byggeprosjekter blant annet det nye Munch-museet i Bjørvika. Det gleder oss i Venstre at Kulturbyggene i Bjørvika og Oslo Håndverks- og industriforening er kommet til en enighet som gjør det mulig å realisere nytt Munchmuseum i Bjørvika som vardeprosjekt, og at bystyret i dag gir sin tilslutning til å etablere dette prosjektet i forbindelse med byggingen. Det gir oss en unik mulighet til å vise frem verdien av godt håndverk og skape blest rundt de yrkesfaglige linjene vi tilbyr i Oslo, sa Ferskaug.
Byråd Anne Siri Koksrud Bekkelund tar ordet. Hensikten med vardeprosjektet er at byggnæringen skal stimuleres til å benytte seg av lærlinger. Vardeprosjekter skal være store prosjekter, og Kulturbyggene i Bjørvika er definitivt signalbygg. Det er veldig bra at Munch-museet nå kan bygges på denne måten, og jeg gleder meg over dagens vedtak, sa Koksrud Bekkelund.
17.36 – Privat forslag fra Libe Rieber Mohn (A) og Rina Mariann Hansen (A) – Sterkere innsats mot sosial dumping, svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i Oslo kommune
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping er dessverre et økende problem. Vi ser at useriøse bedrifter som bryter lovverket undergraver de bedriftene som driver etter loven og gjør det betydelig verre for dem å skulle drive innenfor rammene av loven. Det skal lønne seg å drive seriøst, og vi må selvfølgelig arbeide med å bekjempe denne typen kriminalitet i Oslo kommune, sa Bergsaker. Representantene fra Arbeiderpartiet har fremmet en del forslag. Mange av disse forslagene er gode, og jeg er overbevist om at byrådet vil lytte til gode råd når de gis. Dette er en viktig sak og alle gode krefter må jobbe på lag i viktige saker. Derfor bør forslagene til Arbeiderpartet oversendes byrådet slik at byrådet kan se hva mer de kan gjøre i dette viktige arbeidet, sa Bergsaker.
18.05 Vi går nå over på saker fra finanskomiteen
18.06 – Flere lærlinger i Oslo kommunes virksomheter -Muligheter og tiltak
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. Vi i Venstre deler byrådets målsetting om å etablere til sammen 355 nye læreplasser årlig i kommunens virksomheter og hos leverandører av tjenester til kommunen. Vi merker oss at det allerede er en positiv utvikling og at alle kvalifiserte søkere i de kommunale fagene i fjor fikk læreplass. Nå håper vi trenden fortsetter, og ser frem til å se resultatene av vedtakene vi gjør her i dag, sa Bergsaker.
18.27 – Bruk av merverdiavgiftsavtaler
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. Det er bra at byrådet fremmer denne saken. Den har noen praktiske formål som at den vil bidra til at vi kan få raskere og bedre infrastruktur utbygging, men den tar også tak i noen prinsipielle problemstillinger. At det vil bidra til å likestille offentlige og private aktører og på den måten fremmer konkurranse og innovasjon, sa Bergsaker. Vi ønsker å gi private samme mva-kompensasjon som stat og kommuner ved bygging av infrastruktur, og ber byrådet om å ta dette opp med statlige myndigheter. På den måten kan vi også redusere kostnadene til kommunen, sa Bergsaker.
18.47 – Privat forslag fra Carl I Hagen (F) – Be regjering og storting om å innføre et forbud mot burka, niqab, og andre klesplagg som skjuler en persons identitet i det offentlige rom
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. For et liberalt parti er bruk av statlige forbud eller statlig tvang et ekstremt tiltak, og det skal kun brukes i ekstreme situasjoner. Og jeg må si at jeg stusser over at FrP, som kaller seg et liberalistisk parti, tar så lett på å bruke statens voldsmonopol på å innskrenke friheten til borgerne, sa Bergsaker. Hvordan det at noe selv ønsker å kle seg litt annerledes og dekker ansiktet sitt krenker FrP sin frihet eller noen sin frihet, det forstår jeg ikke. Venstre kan ikke støtte et forslag som så dramatisk innskrenker friheten til våre borgere, sa Bergsaker.
Odd Einar Dørum tar også ordet og sier at man allerede har lovgivning mot undertrykkelse. Vi skal leve med flere spenninger for at folk skal kunne si “vi” om samfunnet.
19.15 – Sammenslåing av Karea Oslo KF og AS Varbas til ett nytt selskap
Anders Bergsaker holder Venstres innlegg. Byrådet anbefaler i denne saken sammenslåing av Karea Oslo KF og AS Varbas i et nytt aksjeselskap. Venstre støtter denne vurderingen, og tror at en sammenslåing vil gi mer effektiv drift, lavere administrasjonsutgifter og bedre bruk av den kompetansen som finnes i disse to foretakene. For Venstre handler dette om å vise at vi mener alvor med arbeidsmarkedpolitikken. Sammenslåingen vil bidra til å tydeliggjøre de politiske målsettingene, øke gjennomføringsevnen, større tilpasning av tjenestene og en tydeligere arbeidsfordeling, sa Bergsaker.
19.35 Vi går nå behandling av saker fra byutviklingskomiteen
19.36 – Myrerskogveien 52c og 54, Rønningen folkehøyskole, detaljregulering – Bolig og undervisning med atkomster – Bydel Nordre Aker
Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Denne saken har en lang historie. Byrådet mener fremdeles det opprinnelige forslaget er bedre. Inntil 35 boenheter vil tåles godt i dette området, men komitéflertallet ønsker økt fortetting i et område som ikke bør ha for høy utnyttelse. Å gå over 35 boenheter er ikke god byutvikling, verken med tanke på nærområdet som tåler begrenset mengde økt trafikk eller med tanke på byen som helhet, sa Ophaug.
19.54 – Rv4/Trondheimsveien ved Bjerke- Avkjøringsrampe med kollektivfelt og gang – sykkelvei – Detaljregulering
– Bydel Bjerke
20.00 Vi går på behandling av reguleringssakene for Bjørvikaområdet. Disse sakene behandles samlet.
Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Det er i dag vi faktisk vedtar at Lambda skal bygges i Bjørvika. Venstre var de første som ville flytte Munchmuseet til Bjørvika, så det er veldig gøy å stå her i dag, sa Ophaug. Fjordbyen øst vil bli en fantastisk ny bydel. Vi satser på arkitektur av høy klasse. Vi vil tiltrekke oss talenter, og vi vil tiltrekke oss ikke minst mange turister, sa Ophaug, og viste til at Financial Times i dag har spådd Oslo som det nye kule stedet. MDG sier nei til alle reguleringsplanene, noe som er rart når Bjørvika er noe av den mest miljøvennlige utbyggingen noensinne. Dette blir et fantastisk område. Venstre er ikke største parti i bystyret, men på en dag som denne, føles det nesten litt sånn, sa Ophaug.
Da er reguleringensplanen vedtatt. HURRA fra bloggeren.
21.25 Vi går nå på behandling av biblioteksmeldingen
Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Jeg er svært glad for denne meldingen. Bibliotek er en viktig kilde til kunnskap og kultur og er en viktig møteplass i lokalsamfunnene. Dette er en stor satsing på bibliotek, sa Bjøro.
Byråd Anne Siri Koksrud Bekkelund tok også ordet. I dag skal bystyret vedta en biblioteksmelding som har fått masse skryt. Byrådet har fulgt opp ord med handling gjennom økte bevilgninger i årene fremover. Dette er satsing på bibliotek. Biblioteket skal tilpasses borgernes behov. Vi skal vise tillit til borgerne i byen med å gi dem tilgang til bibliotekene på kveldtid, opprettholde et spredt og sterk filialnettverk i byen og bygge det nye flott hovedbilioteket. Vi har et særlig ansvar for barn og unge, og vi etablerer blant annet en egen barnefilial på Tøyen, sa Koksrud Bekkelund. Det blir alltid stort engasjement rundt filialene, men det gleder meg at vi er enige om innholdet i bibiotekene, avsluttet hun.
22.06 Møtet heves. Alle fans av livebloggen ønskes velkommen tilbake i anledning bystyremøtet 11. desember.