Vil bruke 50 mill til å rydde norske strender for søppel

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene. Venstre vil innføre strengere regler for avfall og sette av millionsummer til opprydding, sier fylkesleder og sentralstyremedlem Rebekka Borsch til NRK.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Siri Engesæth plukker søppel i strandsonen på Kalvøya.

Foto: Christoffer Biong

Venstres sentralstyre har vedtatt en tiltakspakke mot forsøpling av havet, noe de håper å få gjennomslag for på Stortinget i budsjettprosessen utover høsten.

— Marin forsøpling kan ikke løses gjennom ett eller to tiltak. Det trengs opprydding, forebygging, forskning, bevisstgjøring og strengere straffer mot forsøpling, sier Rebekka Borsch, sentralstyremedlem i Venstre.

Venstre vil fra og med 2015 sette av 50 millioner kroner til en jevnlig opprydding av norske strender. — Dette vil vi teste ut i 2015, og vil gjerne ha en årlig bevilgning som trappes opp etter hvor stort behovet er, sier Borsch til NRK.

 Fylkesleder og sentralstyremedlem Rebekka Borsch.

Fylkesleder og sentralstyremedlem Rebekka Borsch.
Foto: privat

Partiet vil også innføre og øke miljøavgifter på plastposer og engangsemballasje av plast.

— Det er små penger å betale for å teste ut noe som vil være viktig for et problem som gjelder hele kysten. Avgiftene er en del av et større prosjekt Venstre har med grønne skatter. Man betaler mindre skatt på inntekter til bedriften og øker skatten på miljøskadelig adferd.

Les hele oppslaget hos NRK

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**