– Det er et mål for oss at ingen arbeidstakere skal måtte gå årevis på usikre kontrakter og midlertidige ansettelser. Derfor vil vi at midlertidige ansatte skal ha en rett til fast ansettelse etter to år, og ikke etter fire, slik regelen er i dag. I tillegg burde vi likestille tjenestemannsloven og arbeidsmiljøloven når det gjelder midlertidige ansettelser. I staten, som er underlagt tjenestemannsloven, er det i realiteten fritt fram, mens det i privat sektor, som forholder seg til arbeidsmiljøloven, er adgangen til midlertidige ansettelser til nå vært strengt regulert, sier Rotevatn.
Utvidet grenser for overtid og økt mulighet til gjennomsnittsberegning
Regjeringen foreslår å utvide grensene for overtid, samt utvide muligheten for å avtale gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, slik at det kan avtales lengre vakter i skift/turnus.
– Det er positivt at regjeringen ønsker å gjøre noe med gjennomsnittsberegningen, men det er skuffende at regjeringen ikke har sett på reglene for kvelds- og nattarbeid. Det er også noe som er verdt å diskutere i en oppdatert arbeidsmiljølov. I et moderne arbeidsliv kan vi ikke ha det slik at arbeidstakere uten tariffavtale, som sjekker epost etter kl 21:00, er lovbrytere. I tillegg bør vi ta en gjennomgang av hva som menes med "uavhengig stilling" i arbeidsmiljøloven, som er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og overtid, sier Rotevatn
Økt aldersgrense
Regjeringen foreslår å heve aldersgrensen til 72 eller 75 år. Venstre mener det er viktig å legge til rette for at flere seniorer som kan og vil jobbe, kan være yrkesaktive.
– Mange som ikke kan eller ønsker å arbeide i full stilling lenger, kan likevel gjøre en betydelig innsats for eksempel i deltidsstillinger og gjennom tilpassede arbeidsoppgaver. Det bør de får mulighet til, sier Rotevatn
Arbeidsmiljø
Venstre mener at når man først skal endre arbeidsmiljøloven er det en rekke andre tiltak som er nødvendig å gjøre for å sikre et moderne og trygt arbeidsliv.
– Varslers rettigheter bør lovfestes i arbeidsmiljøloven, og det bør opprettes en egen varslingsenhet under Arbeidstilsynet. I tillegg bør alle arbeidstakers rettigheter knyttet til permittering lovfestes, sier Rotevatn.