Møte i bystyret 11. juni

I dagens møte i bystyret behandles kommunens årsoppgjør- og beretninger for 2013. Her vil vi oppdatere underveis hva som skjer i møtet. Du kan også følge med på Oslo kommunes web-tv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


10:00 Opprop. Venstre er representert med Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferskaug, Terje Bjøro og Anders Bergsaker (møter for Guro Fjellanger).

10:10 Beretningsdebatten innledes av Kontrollutvalgets leder Frode Jacobsen.

10:25 Beretningsdebatten fortsetter med Finanskomiteens område.

10:45 Anders Bergsaker tar replikk til Libe Rieber-Mohn (Ap), og understreker at byrådet har en betydelig gjennomføringskraft, noe som blant annet har resultert i at Oslo er nominert til Europeisk miljøhovedstad 2016, og et kollektivtilbud som gjør at bilveksten står stille til tross for stor befolkningsvekst.

11:00 Odd Einar Dørum holder Venstres hovedinnlegg om Finanskomiteens område. Dørum understreker at Oslo opplever stor befolkningsvekst, og at byen levere gode resultater til sine innbyggere. Vi har en skole som sørger for at alle barn og unge får en sjanse, uavhengig av bakgrunn, og lykkes med integrering i en tid hvor det er spesielt høy innvandrervekst. Det skal vi være stolte av, sa Dørum. Så må jeg også si noe om utfordringene. Pensjonsutgiftene vokser, dette er en utfordring for alle kommuner, også i Oslo. I tillegg fører befolkningsveksten til stort press på grønne lunger, som Venstre vil sloss for å bevare. Det er dessuten helt nødvendig at Oslo får en ny avtale med staten om satsning på kollektivtrafikk i en langt større skala enn vi har sett tidligere. Byrådet har levert over mange år, og det skal vi gjøre også i årene som kommer, avsluttet Dørum.

11:05 Marianne Borgen (SV) tar replikk til Dørums innlegg, og spør om Venstre vil fortsette å gå mot innføring av tiggeforbund i Oslo. Dørum bekrefter dette, og benytter anledningen til å mane til en nyansert og konstruktiv debatt om de utfordringene fattigdom i Europa kan medføre i store byer, inkludert Oslo.

12:30 Debatten om finanskomiteens område er over, bystyret tar lunsjpause til 13:15

13:15 Bystyret gjenopptar beretningsdebatten, nå om Byutviklingskomiteens område. Komitéleder Øystein Sjøtveit (F) innleder debatten.

13:50 Bystyret går videre til samferdsels- og miljøkomiteens område.

14:00 Odd Einar Dørum tar replikk til Abdullah Alsabeegh (A), og kritiserer representantens omtale av Oslos klimapolitikk. Er det ikke grunn til å være stolt over miljøsatsningen når Oslo er med i finalen om å bli Europeisk miljøhovedstad, når Ruter leverer et så godt kollektivtilbud at bilbruken er på 2007-nivå, når Oslo har nådd målet om å fase ut oljefyring i kommunale bygg, og vi omtales som verdens el-bilhovedstad i internasjonal sammenheng, spør Dørum.

14:05 Dørum holder også Venstres hovedinnlegg i samferdels- og miljøkomitédebatten. Byen leverer på kollektiv, og har høye ambisjoner for fremtiden,sa Dørum. Vi må få med oss staten og regjeringen til å bidra til dette på en helt annen måte enn den forrige regjeringen var villig til, for å få realisert Fornebubanen, A-husbanen og en rekke andre, viktige kollektivgrep, fortsatte Dørum, og understreket at samarbeidet mellom Oslo og Akershus har vært en suksess, som også staten har bidratt til etter lokalt press. Dørum sier også at det pågår et svært viktig effektiviseringsarbeid i Sporveien, som bidrar til å gi byen mer kollektivtransport for pengene. Det har vi klart gjennom en kombinasjon av kommunal drift og konkurranseutsetting, avsluttet Dørum.

14:15 Guri Melby tar også ordet, og sier at Oslo er, og har ambisjoner om å fortsette å være, en internasjonalt ledende miljøby. Det skyldes ikke minst at vi har et godt utbygd og svært attraktivt kollektivtilbud som vi satser på, gjennom både lave priser, hyppige avganger og fremkommelighetstiltak som får reisetiden ned. Melby understreket også at det er gjort et stort arbeid med vedlikehold av infrastruktur i kollektivnettet. En annen viktig satsning er sykkelsatsningen. Sykkelandelen har gått fra 5% til 8%, og det viser at det går fremover, selv om noe gjerne kunne gått raskere. Fremover vil vi satse på tilrettelegging for sykling i flere gater og veier utover hovedsykkelveinettet. Alt i alt er det grunn til å være stolt av Oslos miljøpolitikk, og det skal vi også ha grunn til å være i årene som kommer, avsluttet Melby.

14:30 Samferdsels- og miljødebatten er med det avsluttet, bystyret går videre til kultur- og utdanningskomiteen. Komitéleder Øystein Sundelin (H) holder første innlegg.

14:40 Terje Bjøro holder Venstres hovedinnlegg i kultur- og utdanningsdebatten. 2013 var et godt år i kultur- og kunnskapsbyen Oslo, noe vi blant annet ser i resultatene i Oslo-skolen, sa Bjøro. Han understreket frafallet i videregånde synker, og at kulturengasjementet og -tilbudet vokser. Kulturskoletilbudet utvides, noe som er svært gledelig for byen, og kulturlivet er svært levende. Det er høy aktivitet i bibliotekene, særlig rettet mot barn og unge, og Munch-museet er blant landets mest besøkte kulturinstitusjoner. Fremtiden er også lys, ettersom bystyret har vedtatt å bygge et nytt hovedbibliotek og nytt Munch-museum i Bjørvika, sa Bjøro, og avsluttet sitt innlegg med å understreke at Oslo også i årene som kommer skal være et internasjonalt kultursentrum.

15:05 Hallstein Bjercke tar ordet til debatten om Oslos næringspolitikk. Næringslivet i Oslo blomstrer, og særlig i de kreative næringene og i gründermiljøet skjer det mye spennende for tiden, sa Bjercke. Blant annet ble Oslo nylig kåret til verdens 10. «smarteste» by i den årlige Cities in Motion Index (ICIM), en undersøkelse gjort av IESE Business School i Spania. Noe før det ble Oslo kåret til en 3. plass blant verdens mest kreative byer i en kåring fra universitetet i Toronto. Oslo scorer blant annet høyt på økonomi, urban planlegging, sosialt samhold og miljø, teknologi og stimulering av gründermiljøer. Jeg skal ikke forsøke å skryte på meg at dette er Oslo kommunes fortjeneste. Men kommunen er med å bidra gjennom for eksempel å åpne dører i internasjonalt by-til-by-samarbeid, slik vi har med Austin og Hackney. Vi støtter gode prosjekter som næringen selv etterspør. Vi samarbeider med mange aktører om en internasjonal profileringsstrategi for regionen. Vi har opprettet et nytt næringsselskap med et klart og spissest mandat. Jeg er sikker på at vi vil se flere gode resultater i tiden som kommer, avsluttet Bjercke.

15:20 Bystyret går videre til Helse- og sosialkomiteens område. Komitéleder Tone Tellevik Dahl (A) innleder debatten.

15:30 Julianne Ferskaug holder Venstres hovedinnlegg. I en by som vokser så fort, og ikke alltid får den økonomiske støtten den trenger fra staten, gjøres det allikevel en så god jobb, at Oslo blir kåret til en av verdens ti beste byer. Dette er mye fordi vi har dyktige fagfolk, som brenner for å gjøre byen vår til et litt bedre sted, hver eneste dag, sa Ferskaug. De fleste barn og unge i byen vår lever gode liv. Men noen sliter også med ulike problemer, både hjemme, ute og med seg selv. Flere sliter psykisk og med tilknytningsforstyrrelser, og da er det godt å se at barne- og familieetaten har besluttet å øke kapasiteten i to av de institusjonene som har særlig kompetanse med denne målgruppen og at det etableres en ny institusjon for ungdom med omfattende og sammenhengende behov på Grepperød barnevernsenter. Når det gjelder utfordringer i hjemmet, kan disse være de vanskeligste å oppdage. Her er det godt at det er satt inn en rekke gode tiltak i barnevernet for å styrke fagligheten og oppfølgingen av utsatte barn, sa Ferskaug. De barna som har det så vanskelig hjemme at de ikke kan bli boende, må få gode fosterhjem som alternativ. Komiteen ser at til tross for forsøk på å øke antallet fosterfamilier, har ikke tallet gått opp. Det er bekymringsverdig. Fosterhjem er et svært viktig tilbud for barna det gjelder, og er ofte avgjørende for barnas trygghetsfølelse og fremtid. Jeg håper at rekrutteringsprogrammet som ble lansert for et par uker siden gir gode resultater, og at vi også greier å rekruttere flere fosterfamilier med minoritetsbakgrunn. Blant den eldre garde vil jeg særlig trekke frem at vi endelig har fjernet de siste tosengsrommene i sykehjemmene våre. I tillegg ser vi at over 80% av pasientene med vedtak om langtidsplass fortsatt får innfridd førstevalget sitt, sa Ferskaug, og avsluttet sitt innlegg med å berømme bydelene for det gode arbeidet som gjøres med å sikre en effektiv drift og god økonomisk styring innenfor de vedtatte rammer. Bydelene er bærebjelkene i Oslo, og skaper svært gode lokale løsninger i sitt tjenestetilbud, avsluttet Ferskaug.

16:10 Beretningsdebatten er over, og bystyret går til votering. Årsoppgjør, -beretninger og -regnskap tas enstemmig til orientering. Bystyret erklærer dermed 2013 for uomtvistelig avsluttet.

16:20 Bystyret går videre til siste sak for dagen, regulering av sykehjemstomt i Henrik Sørensens vei. Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Det har vært en lang behandling i komiteen, men nå er vi endelig kommet i mål med regulering av det som vil bli et av Oslos største sykehjem, som det er behov for, sa Ophaug, og understreket at sykehjemmet vil få en god plassering i grønne omgivelser. Sykehjemmet skal brukes som erstatningsplasser for sykehjem som rehabiliteres, så det er mange som vil få glede av dette, sa Ophaug. Han understreket også at friområder som brukes erstattes fullt ut med alternative arealer som omreguleres til friområder.

16:40 Detaljregulering for sykehjem i Henrik Sørensens vei vedtas. Ordføreren hever med det møtet, og ønsker representantene en god og varm sommerkveld. Oslo Venstre takker for følget, og ønsker velkommen tilbake til neste møte i bystyret, som går av stabelen allerede førstkommende onsdag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**