HVA FIKK VI GJENNOMSLAG FOR PÅ LANDSMØTET?
Et landsmøte er til veis ende det er på tide å takke for laget til Oslo delegasjonen som jobbet fram mange viktige saker – særlig på temaene bærekraftig velferdsstat og menneskerettigheter!
Det har vært intense dager med hard jobbing og veldig lærerikt for de av oss som var nye på dette landsmøtet.
Det vi har oppnådd innenfor «Generasjonsregnskapet» og spesielt sykefravær er følgende:
Arbeidslivstilknytningens betydning for velferdsordningenes bærekraft er slått fast i dagens vedtak
Vi vil jobbe for å legge oss på samme linje som OECD i forståelsen av ekskludering fra arbeidslivet som et generasjonsproblem ikke bare som et kortsiktig kostnadsproblem
Støtte til økt bruk av graderte sykemeldinger et kunnskapsbasert og omforent tiltak
Vi har ikke endret på fjorårets vedtak om å ikke ta i bruk normerte sykemeldinger – dette betyr at Venstre er på linje med fagbevegelsen og fagmiljøene i dette spørsmålet og dermed er i en utmerket forhandlingsposisjon når spørsmålet om normerte sykemeldinger skal finne sin utforming i den nye IA-avtalen.
Landsmøtet har avvist å gå inn for et prosentvis kutt i sykelønnsordningen Venstre står fast på det som er programfestet i Stortingsvalgprogrammet om å vurdere endringer i sykelønnsordningen, men vi har ikke forpliktet oss til et bestemt kutt i sykelønna
Venstre har i sitt Stortingsvalgprogram at TULT (tidsubegrenset lønnstilskudd) skal gjelde for alle arbeidsgivere også familiebedrifter. Dette er tatt med i dagens politiske uttalelse.
Dette er et strålende resultat! Dette hadde vi ikke fått til om vi fra Frogner og Oslo delegasjonen ikke hadde orket å diskutere, være uenige, fremme forslag, file og slipe om og om igjen.
Forskjellen på å være i opposisjon (som vi var da vi lagde Stortingsvalgprogrammet) og å være i posisjon som vi er nå er at nå vil det Venstre sier bli lagt merke til og tatt på alvor! Det har ikke vært så vanlig før Venstre var ikke toneangivende og leverte ikke bidrag som ble tatt på alvor. Nå er Venstre i posisjon Venstre blir hørt og tatt på alvor. Da må vi finne oss i at det blir stilt krav til våre politiske løsninger om at de skal være relevante og kunnskapsbaserte det skal vi ta på alvor!
Makt følges av ansvar ansvar for både innhold og kommunikasjon! Å se sykefraværsproblematikken og kutt i sykelønn (isolert) som et godt tiltak fordi det reduserer kostnadene er en farefull vei å gå (som Inger Noer påpekte i sin replikk). Vi kan velge å gjøre det men vi kan da risikere å fremme en politikk som forsterker sosial ulikhet, hindrer likestilling og som er grunnleggende imot folks rettsfølelse. Venstre kan ved å gå høyt ut med et forslag om kutt i sykelønnen, lage seg sin egen «reservasjonsdebatt» – anbefales ikke
Helt til slutt vi gleder oss til fortsettelsen på vårt samarbeid som handler om å få en så god, relevant og kunnskapsbasert helse- og velferdspolitikk som mulig! Det vil bli lagt merke til!