Oslo har mer enn nok tomtereserver og potensial for klimavennlig fortetting. Det er ikke nødvendig eller ønskelig å ta av verken Oslomarka eller av de knappe grøntarealene og parkene som ligger innenfor bygrensa.
Å ha grønne områder til rekreasjon og fysisk aktivitet nær der folk bor har uvurderlig verdi. grøntstrukturen fyller også viktige funksjoner i byen, som å håndtere overflatevann, beskytte mot flom, regulere lokalklima og romme biologisk mangfold. Verdien av grøntstrukturen kan ikke enkelt måles i kroner og øre. Tap av grøntområder gir dårligere folkehelse og dårligere livskvalitet.
Oslo Venstre mener at grøntområdene i byen må ha et større vern, og at det må bli vanskeligere å etablere både midlertidige og varige bygg og andre konstruksjoner som forhindrer at de grønne lungene kan brukes til friområder for Oslo-folk.
Oslo har også en rekke områder som kan rustes opp til å bli bedre og mer attraktive friområder. Det handler derfor ikke bare om å bevare dagens parker og grøntdrag, men også om å etablere nye, gode friområder i byen vår.
Derfor vil Oslo Venstre:
– arbeide imot utbygging i parker, grøntdrag og friområder
– at alle forslag om å sette opp midlertidige eller permanente bygg og konstruksjoner i grøntområder skal opp til politisk behandling
– opparbeide flere grøntområder og parker til glede for byens befolkning
– at Oslo Kommune hvert år legger fram et grøntregnskap som er lett å forstå for byens borgere.
– styrke vedlikeholdet av alle grøntområdene og turveiene
– ha en gjennomgang av alle midlertidige kommunale bygg i friområder og lage en plan for når og hvordan disse skal fjernes.
Uttalelsen ble vedtatt enstemmig på årsmøte i Oslo Venstre 1.mars 2014.