I FNs barnekonvensjon står det at «Staten skal verne barnet mot fysisk og psykisk mishandling, vanstelling eller utnytting fra foreldre (…)». For å nå dette målet må alle som bruker tid med barna ha nok kompetanse til å oppdage og viderehenvise omsorgssvikt og overgrep.
Lærere, barnehagelærere og helsepersonell har en unik mulighet til å oppdage omsorgssvikt og mishandling tidlig, og en juridisk melde- og opplysningsplikt ved ved mistanke om slike overgrep. Det er vist at helsepersonell med opplæring rapporterer fem ganger så mange saker som andre. Det er derfor viktig å styrke opplæringen som en del av grunnutdanningen, i tillegg til at muligheten for videreutdanning bedres.
En profesjonell håndtering av de meldinger som kommer inn bidrar til kompetansebygging hos melder og at terskelen for å melde legges riktigere og lavere enn i dag. Det er viktig å sikre det tverrfaglige samarbeidet på alle nivå. Venstre vil styrke det kommunale barnevernet, og apparatet rundt barnehusene slik at disse i større grad kan bidra med utadrettet, veiledende virksomhet. Det er uakseptabelt at lovkravet om dommeravhør innen 14 dager foreløpig er en papirbestemmelse.
Oslo Venstre vil:
– styrke opplæringen om omsorgsvikt og barnemishandling i grunnutdanningen for lærere, barnehagelærere og helsepersonell
– sørge for utvidet opplæring blant yrkesaktive i barnehage, skolen, helsesektoren og i barnevernet.
– overføre midler og kompetanse fra Bufetat til det utøvende kommunale barnevernet
– styrke barnehusene og kreve at dommeravhør blir utført innen lovfrist
– styrke barnevern- og barnehusansattes kompetanse i samtalen med barnet (jfr. Barnesamtalen)
– styrke førstelinjetjenesten med barnevern, helsesøster og pedagoger
Uttalelsen ble enstemmig vedtatt av Oslo Venstres årsmøte 1.mars 2014.