Uttalelse: Økt innsats mot omsorgssvikt og barnemishandling

Mange barn opplever i dag omsorgssvikt og fysisk og psykisk mishandling hjemme uten at det blir oppdaget. Det blir sendt alt for få bekymringsmeldinger fra skole, barnehage og helsepersonell, grunnet for lite kompetanse og mangel på tverrfaglig samarbeid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**


I FNs barnekonvensjon står det at “Staten skal verne barnet mot fysisk og psykisk mishandling, vanstelling eller utnytting fra foreldre (…)”. For å nå dette målet må alle som bruker tid med barna ha nok kompetanse til å oppdage og viderehenvise omsorgssvikt og overgrep.

Lærere, barnehagelærere og helsepersonell har en unik mulighet til å oppdage omsorgssvikt og mishandling tidlig, og en juridisk melde- og opplysningsplikt ved ved mistanke om slike overgrep. Det er vist at helsepersonell med opplæring rapporterer fem ganger så mange saker som andre. Det er derfor viktig å styrke opplæringen som en del av grunnutdanningen, i tillegg til at muligheten for videreutdanning bedres.

En profesjonell håndtering av de meldinger som kommer inn bidrar til kompetansebygging hos melder og at terskelen for å melde legges riktigere og lavere enn i dag. Det er viktig å sikre det tverrfaglige samarbeidet på alle nivå. Venstre vil styrke det kommunale barnevernet, og apparatet rundt barnehusene slik at disse i større grad kan bidra med utadrettet, veiledende virksomhet. Det er uakseptabelt at lovkravet om dommeravhør innen 14 dager foreløpig er en papirbestemmelse.

Oslo Venstre vil:
– styrke opplæringen om omsorgsvikt og barnemishandling i grunnutdanningen for lærere, barnehagelærere og helsepersonell
– sørge for utvidet opplæring blant yrkesaktive i barnehage, skolen, helsesektoren og i barnevernet.
– overføre midler og kompetanse fra Bufetat til det utøvende kommunale barnevernet
– styrke barnehusene og kreve at dommeravhør blir utført innen lovfrist
– styrke barnevern- og barnehusansattes kompetanse i samtalen med barnet (jfr. Barnesamtalen)
– styrke førstelinjetjenesten med barnevern, helsesøster og pedagoger

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt av Oslo Venstres årsmøte 1.mars 2014.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**