Tenk på de som kommer etter

Ansvarlige politikere i skiftende regjeringer og stortingsflertall har skapt et for høyt offentlig forbruk og for høye klimagassutslipp. Dette skaper en generasjonskonflikt: Politikerne i dag lever på kreditt, og lar dagens unge og de som kommer etter oss plukke opp regningen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Lommebok, penger

To tunge rapporter fra det siste året advarer mot å fortsette «business as usual». Den ene er regjeringens perspektivmelding, som tar for seg de langsiktige utviklingstrekkene i norsk økonomi. Meldingen slår fast at hvis vi fortsetter med å jobbe mindre og mindre og å bruke mer og mer penger på velferd, slik vi har gjort til nå, vil Norge gå med 600 milliarder kroner i underskudd innen 2060. Oljefondet vil være tomt, og sparepengene våre vil være brukt opp av «dessertgenerasjonen».

Det betyr at min pensjon blir utrygg, at det blir vanskeligere å holde oppe en god velferdsstat som gir hjelp til de som trenger det mest og det gjør at kommende generasjoner får et mindre politisk handlingsrom til å gjøre sine egne prioriteringer.

miljø

Den andre rapporten kom fra FNs klimapanel, som presenterer den seneste utviklingen i klimaforskingen. Rapporten slår fast at det er «ekstremt sannsynlig» (95 prosent sikkerhet) at brorparten av klimaendringene siden midten av det 20. århundre, er menneskeskapte.
Rapporten understreker også hvor mye det haster å redusere klimagassutslippene, og hvor alvorlige konsekvenser det kan få hvis vi ikke handler nå. Jo lenger vi venter med klimatiltak, desto dyrere og vanskeligere blir det å gjøre det som kreves.

Summen av dette er at vi i dag lever på bekostning av framtidige generasjoners muligheter. Det er ikke rettferdig.

Hvordan kan vi løse denne generasjonskonflikten? For det første må vi reformere skattesystemet slik at det lønner seg å jobbe mer — og å forurense mindre. For det andre må vi bruke mindre av oljepengene enn vi gjør i dag, og en større del av det vi bruker må gå til å investere i framtiden, blant annet å utvikle ny lavutslippsteknologi, fornybar energi og miljøvennlig samferdsel.

Disse løsningene krever tøffe prioriteringer og valg, som politikere sjelden tør å ta opp fordi de er redde for å miste velgere. Vi i Unge Venstre vil gå foran og ta opp disse debattene på vårt landsmøte i helgen, der hovedtemaet nettopp er generasjonsrettferdighet.

Målet må være at vi kan gi videre et samfunn som er i bedre stand både økonomisk og økologisk enn da vi selv tok over.

Hedvig på Borgestad

Foto: Nora Sørensen

Hedvig-Johanne Nysæter,
leder i Telemark Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**