Over tre år etter at Jonny André Risvik ble torturert til døde av sine venner i en privat leilighet på kampen i Stavanger, har Stavanger kommune bedt Fylkeslegen i Rogaland åpne tilsynssak. Tilsynssaken kommer etter Aftenbladets gjennomgang av Kampen-saken med påfølgende kritikk av kommunen fra eksperter og pårørende. Per A. Thorbjørnsen (V), som ledet levekårsstyret da Jonny ble torturert til døde i august 2010, mener saken viser at kommunene bør etablere et eget system for gransking og læring av alvorlige hendelser knyttet til brukere av helse- og sosialtjenester.
– Vi har tidligere vurdert å ha en slik undersøkelseskommisjon knyttet til overdosedødsfall i Stavanger. Den saken ble ikke fulgt opp. Da Kampen-saken kom opp igjen i høst, ble fokuset i stor grad gransking eller ikke gransking. Det er ikke heldig å komme løpende flere år etter, eller ta stilling i sak for sak, om den skal granskes eller ikke. Jeg tror alle i stedet er tjent med å ha en permanent, uavhengig og kompetent undersøkelseskommisjon. Da vil det gå automatikk i at hendelsene blir gransket. Jeg tror det vil skape ro både blant pårørende og i kommunens organisasjon, sier Thorbjørnsen til Aftenbladet.
Venstre-politikeren mener kommisjonen kan gå raskt inn i alvorlige hendelser der de involverte direkte eller indirekte mottar helse- og sosialtjenester i kommunen. Overdosedødsfall, branner i kommunale boliger med skade eller død som følge, drap eller unaturlige dødsfall blant personer som mottar tjenester fra kommunen, kan være naturlige saker å gå inn i. I et slikt system, ville Kampen-saken blitt gransket automatisk. Men Thorbjørnsen ønsker ikke å være krystallklar på hvor grensen bør gå for hvilke hendelser som bør undersøkes. Han viser til at andre sektorer som oljeindustrien, samferdsels- eller sykehussektoren har lav terskel for automatisk å granske og lære av hendelser av langt mindre dramatisk karakter enn for eksempel et overdosedødsfall eller Kampen-saken.
Politisk vilje?
– I likhet med havarikommisjonene på samferdselsfeltet nasjonalt, vil en kommisjon for helse- og sosialtjenestene reagere raskt og sørge for at det dras lærdom av sakene. Kommisjonen bør fungere uavhengig av ordinære kontrollinstanser, som Fylkesmannen og kommunens kontrollutvalg.
Thorbjørnsen vil nå undersøke om det er politisk vilje i Stavanger kommune til å opprette en slik ordning.
– Hvis de er positive, syns jeg det deretter er naturlig å spørre kommunene på Nord-Jæren om også de kunne tenke seg å stille seg bak en slik kommisjon.
Da ideen om en kommisjon for overdosedødsfall kom opp sist, skal det ha blitt avklart at det ikke finnes noe slikt på landsbasis, ifølge Thorbjørnsen. Den blåblå regjeringen har uttrykt i sin regjeringsplattform at den ønsker en havarikommisjon for helsevesenet. Dette var også et ønske Jonas Gahr Støre rakk å uttrykke før han denne uka gikk av som helse- og omsorgsminister
Nasjonalt pilotprosjekt?
– Jeg tror nasjonale myndigheter vil kunne gi sin tilslutning og økonomisk støtte til et slikt pilotprosjekt. Det er 428 kommuner i Norge. Alle bør ikke forsøke seg på dette på én gang. Her er det lurt at noen går foran og høster erfaringer, før man eventuelt utvider ordningen til hele landet.
– Vil det kunne være aktuelt å la Kampen-saken bli en første sak som underlegges en kommisjonsgransking?
– Nå går Kampen-saken sin egen gang. Fylkesmannen vil åpne tilsynssak. Så får vi se hva som kommer ut av den. Vi har åpnet for en bredere uavhengig ekstern gransking, hvis vi kommer så langt at det viser seg å være aktuelt, sier Per A. Thorbjørnsen.
Han vil formelt fremme forslaget om en uavhengig undersøkelseskommisjon i forbindelse med budsjettbehandlingen i begynnelsen av november.