Tidlig oktober satte Aftenbladet køen til kommunale boliger på dagsordenen. Per A. Thorbjørnsen (V) har ikke tro på løsningene som Høyre, Ap og Frp har lansert:
Ap vil “minst doble” den årlige summen på 5 millioner som går til kjøp av boliger.
– En for tradisjonell løsning. Det er med respekt å melde en dråpe i havet, og det vil ta årtier før vi er i mål. Er vi heldige, får vi fire boliger for ti millioner kroner, sier Venstres gruppeleder.
“Lek med tall”
“Lek med tall”, kaller han Frps modell som er å opprette et eget, kommunalt boligselskap. Dette skal bruke alle inntektene (leieinntektene) til å kjøpe nye boliger og vedlikeholde de gamle.
– Det vil skape et svart hull i kommunens driftsbudsjett. Da vil vi stå uten hundre millioner kroner til andre tjenester. Jeg vil se Frp kutte driftsbudsjettet med en så stor sum, kommenterer Thorbjørnsen.
“Ansvarsfraskrivelse”
“Ansvarsfrakrivelse”, kaller han forslaget fra Høyres Kåre Reiten om å stramme inn kriteriene. Aller viktigst mente Reiten, var å få “større sirkulasjon” i de kommunale boligene, altså få folk fortere ut slik at nye kan få:
– Så lenge prisene i Stavanger er så høye som de er, er det nesten en illusjon, mener Thorbjørnsen som er nestleder i levekårstyret som Reiten leder.
Mye bygges
– Hva vil du gjøre som er så mye bedre?
– Vi har også minst like mange utviklingshemmede, funksjonshemmede og personer med psykiske problemer som trenger bolig. Den gruppen har vært prioritert. Her har vi en storsatsing: Vi bygger nærmere 50 boligenheter nå. De første for rus og psykiatri står ferdige på Hundvåg (Husabøryggen) i disse dager. To nye prosjekter for utviklingshemmede på Sunde og Tasta bygges nå. Krosshaug bofellesskap for autister blir påbegynt nå. For rusmisbrukere sto tre hybelhus på tolv plasser ferdige i vår. I tillegg får vi en sak i høst om byggestart for tre nye boprosjekter for vanskeligstilte med til sammen 59 leiligheter, begynner Thorbjørnsen.
“Formidabelt steg”
– Vi har tatt et formidabelt steg i riktig retning når vi har bestemt at vi skal lage en generalplan (et eget punkt i den store utbyggingsplanen, red.anm.) for hvordan vi skaffer 300 nye boliger for alle disse. Det var derfor vi avviste Frps forslag om å lage en slik plan, for en slik plan er allerede under fullt arbeid, fortsetter Venstre-politikeren.
“Ny verktøykasse”
Denne planen skal “ikke bare gi kommunen noen nye verktøy, den skal bygge en helt ny verktøykasse”, hevder Thorbjørnsen:
– Vi vil ha utredet om kommunen skal bygge flere slike boliger selv, om vi skal kjøpe oss mer inn i boligbygglag, om vi i større grad skal slippe private aktører til og ikke minst: La enkeltpersoner i større grad få muligheten til å eie boligen selv. I stedet for at de betaler 8500 i husleie til kommunen, kan det være bedre at vi setter dem i stand til å betjene et lån der de betaler renter og avdrag på 8500 kroner i måneden. Det er altså snakk om å gå til verks på en radikal måte, ikke bare gjøre det samme som vi alltid har gjort,forklarer han.
Ti år
– Hvor lenge vil det ta før dere får fjernet køen?
– På rus, psykiatri og psykisk utviklingshemmede mener jeg vi har fem-seks år på oss for å komme ned i null. For økonomisk og sosialt vanskeligstilte vil det kanskje ta ti år. Maks altså, maks må det bli, svarer Thorbjørnsen.
Også for ti år siden var køen vanskeligstilte som ventet på kommunal bolig rundt 200. Kommunen har aldri vedtatt noen tidsfrist for når den skal nulles ut.
– Konserthuset ble skapt av en visjon. Vi nådde målet. Vi må våge å si når vi skal være ajour. Da har vi et mål og strekke oss etter. Det skal vi klare, avslutter Thorbjørnsen.
Fakta
(Tall fra 31. august 2013)
Ordinær kommunal bolig: 126
Bolig for personer med ruslidelser: 75
Bofellesskap for psykisk utviklingshemmede: 65
Bofellesskap personer med psykiske lidelser: 58
Bofellesskap for personer med rus- og psykiske lidelser: 5
Bofellesskap personer med fysisk funksjonshemming: 7
Omsorgsbolig med innskudd/BBL: 44
Omsorgsbolig uten innskudd: 26