Samferdsel og utdanning

Samferdsel og utdanning er uhyre viktig for landets verdiskaping og for en framtidsrettet næringsutvikling, og dermed for utviklingen av velferdssamfunnet, sa På Farstad under trontaledebatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det er tvingende nødvendig med et kollektivløft og et løft i veivedlikehold, ikke minst når det gjelder veiene som ble overført fra staten til fylkeskommunene, og som nå altså er fylkenes ansvar. Fylkene har ikke mulighet til å stoppe økningen i forfallet med de midlene som så langt er lagt på bordet. Mitt fylke, Møre og Romsdal, har alene et vedlikeholdsetterslep beregnet til 5,6 mrd. kr.

I tillegg ligger det store utfordringer i manglende fergekapasitet mange steder langs kysten. Betydelig trafikkøkning kombinert med driftsavbrudd og dårlig reservemateriell gjør det nødvendig å ha større fokus på de ekstrakostnader og ulemper dette har både for næringstrafikken og den generelle trafikken. På Halsa‑Kanestraum, den nordligste fergestrekningen på E39, er situasjonen meget vanskelig.

Landet har et betydelig nærings- og utviklingspotensial som ikke er forløst, fordi det hemmes av for svak satsing på samferdsel og transport. Det vil jeg og Venstre bruke vår posisjon på Stortinget de kommende årene til å gjøre noe med.

Kompetanse i form av forskning, utdanning og rekruttering av kvalifisert arbeidskraft er en annen nøkkelfaktor for næringsutvikling og nyskaping i arbeidslivet. Ikke minst gjelder det for de klima- og miljøutfordringene vi har, noe som etter Venstres syn er helt avgjørende.

Jeg vil også understreke viktigheten av å satse på entreprenørskap i skolen, både i grunnskolen og i den videregående skolen. Dette er påkrevd for at nye generasjoner skal bli flinkere enn vi er til å starte og utvikle egen virksomhet, og står helt sentralt i Venstres næringspolitikk.

I Møre og Romsdal har vi tre høyskoler ‑ Molde, Volda, Ålesund — som hver for seg gjør en god jobb, men fylket trenger en sterkere kraft. I tråd med et enstemmig vedtak i fylkestinget ønsker jeg en felles høyskole i fylket som kan bli en mer robust, kraftfull og samlende høyskole som er enda mer interessant for studenter, forskere og næringsliv enn det vi har i dag.

Et viktig element i en slik etablering er å sørge for at Kristiansund kommer på kartet i form av en egen avdeling i tillegg til dagens tre utdanningssteder. Vi vet at det er betydelig sammenheng mellom valg av utdanningssted og hvor studenten får arbeid og blir boende etter endt utdanning, derfor er dette viktig.

Jeg vil oppfordre den nye regjeringen til allerede i kommende års budsjett å bevilge midler slik at høyskoletilbudet som eksisterer i Kristiansund gjennom samarbeidet med de tre høyskolene i fylket, kan videreutvikles og forsterkes. Det er ikke de store pengene, men de er viktige på både kort og lang sikt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**