Psykiatrien trenger et løft !

Lite forskning og mange pasienter som «vaker» rundt uten tilstrekkelig oppfølging. Det er dessverre status for dagens psykiske helsevern. Både pasienter og personer som arbeider innenfor hjelpeapparatet fortjener å bli sett og hørt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kultur

Foto: Dreamstime

La det være klart, det er ikke akseptabelt at psykisk labile mennesker med truende adferd fritt skal vandre rundt. At dette skjer, slik NAV, Lier opplevde forleden er et symptom på at tilbudet, rammene og oppfølgingen av psykisk syke mennesker ikke er tilstrekkelig. Paradoksalt er det ofte personene som arbeider i hjelpeapparatet som utsettes for trusler og vold og dette kan føles ekstra urimelig. Derfor må vi som samfunn ta ansvar og rydde opp i dette uføret, vi trenger en opptrappingsplan innenfor psykisk helsevern.
Intensjonen med å endre lovverket for tvangsinnleggelser var for å gi større rettslig likeverd mellom psykisk og somatisk syke mennesker. Dette har ført til færre tvangsinnleggelser, men dessverre har man ikke fulgt opp med forskning rundt prosedyrene og den faglige vurderingen rundt innleggelser. Generelt trenger psykiatrien mer forskning, slik at psykisk syke mennesker kan gis en mer kvalitetssikret behandling. Dessuten trenger psykiatrien selv ressurser til en systematisk gjennomgang av egen praksis. I alt for mange tilfeller utsettes mennesker med psykiske lidelser for prøv og feil metoden, som i verste fall kan føre til mer alvorlige tilstander og øke trusselbildet både for omgivelser og for seg selv. Vi må gjennomgå loven om psykisk helsevern med tanke på å redusere tvangsbruk og vi må samtidig se på lovverket, for å sikre at potensielt farlige pasienter underlegges et større sikkerhetsregime. Her må vi ha med oss domstolene.
Det finnes ulike tiltak som lett kunne redusere det bildet vi ser av psykisk helsevern i dag. Vi kan se for oss flere brukerstyrte plasser ved de distrikts psykiatriske sentra (DPS) hvor tidlige innleggelser vil føre til mindre behov for tvang og altfor hyppige reinnleggelser. Vi burde tilby et lavterskel psykologtilbud uten behov for henvisning, i kommunehelsetjenesten, dessuten overføre DPS til kommunalt nivå i større kommuner. Psykologer bør gis rett til å sykemelde og pasienter med rus-psykiatridiagnoser bør sikres en integrert behandling.
La de leie opplevelsene som vi har sett nå ved bl.a NAV, Lier gi oss støtet til en solid opptrapping innenfor psykisk helsevern. Psykisk helse har alt for lenge vært et forsømt kapittel i «Helse-Norge». Det finnes ingen lettvinte løsninger, men flere faktabaserte debatter vil danne grunnlag for en langsiktig og et mer faglig forsvarlig tilbud til alle som sliter psykisk.

Nina E. Johnsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**