Veterinærinstituttet truet!

Venstres Jan Fjellstad tok i dag opp eventuell flytting av Veterinærinstituttets regionlaboratorium i Harstad i formannskapet, som deretter vedtok en felles uttalelse for fortsatt lokalisering i Harstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Jan Fjellstad 2011

Foto: Martin Kaarby

Veterinærinstituttets regionale laboratorium i Harstad har gang på gang blitt truet av nedleggelse. I flere omganger har politikere fra flere parti bidratt til fortsatt tilstedeværelse her. Blant annet skal Elisabeth Aspaker fra Høyre ha ros for gjentatte spørsmål i Stortingets spørretime. Og nå har tiden kommet igjen.

Veterinærinstituttet er et statlig forskningsinstitutt med dyrehelse, fiskehelse og mattrygghet som kjerneområder. De innehar kunnskap om forebygging, rådgivning, oppklaring og håndtering av zoonoser og alvorlige smittsomme sykdommer hos fisk og landdyr. Veterinærinstituttet bistår også i forebygging og håndtering av kriser forårsaket av helseskadelige forbindelser og smittestoffer i fôr og mat. Finansieringen er i hovedsak statlig; via flere departement samt Forskningsrådet. Veterinærinstituttet ble til sent i 1891, og har en landsdekkende struktur med kontorer i Sandnes, Bergen, Trondheim, Tromsø og Harstad — i tillegg til hovedkontoret i Oslo/Ås.

På tross av en åpenbar vekst generelt i Harstad, en vekst i næringslivet, beliggenhet i en region med rik fiske- og oppdrettsnæring, i tillegg til landbruksnæring, vurderes flytting. Det regionalt laboratoriet beliggende i Harstad har idag 16 ansatte, ingen rekrutteringsutfordringer, særs høy kompetanse, og kan også vise til økende inntjening. Dette gir gode grunner til å bevare lokalisering der den er. I Tromsø er dagens avdeling kun 3 ansatte.

Venstre vil igjen, som også tidligere, sloss for å beholde Harstads kompetansearbeidsplasser. Geografisk spredning av kompetansearbeidsplasser styrker regionene. For å styrke regionalt forskningsarbeid må nettopp arbeidsplassene ute i regionene styrkes. Harstad Venstre er derfor svært fornøyde med at formannskapet i dag har sluttet opp om en uttalelse som kan bidra til Veterinærinstituttets fortsatte tilstedeværelse i Harstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**