Nødvendig med grønt girskifte

I dag onsdag la Bergens byregjering bestående av Høyre, KrF og Frp frem sitt forslag til budsjett for 2014. Mye i dette budsjettet er bra. For eksempel har byrådet endelig tatt vedlikeholdsetterslepet i skolen på alvor. Men for klima og miljø er budsjettet svakt. I klimapolitikken er det ikke nok å gå i riktig retning. Vi må gå fort nok, ellers sakker vi akterut.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Dette innlegget finner du også på debattsidene til Bergens Tidende.

vindmøller fornybar energi framtiden vind kraft vindkraft miljø

Foto: Stavanger Venstre

Bergen har muligheten til å bli Norges, ja kanskje hele Nord-Europas hovedstad for klima og fornybar energi. Alt ligger til rette for at vi både kan ta ansvar for den reduksjonen i klimagassutslipp som er absolutt nødvendig, og samtidig bygge opp et nytt næringsliv på Vestlandet som kan konkurrere i verdenstoppen innen forskning på og produksjon av klimavennlige løsninger og ren energi. Vi kan gå foran både i produksjon og i reduksjon. Men da må vi skifte gir. Det holder ikke å flikke på miljøbudsjettene slik byrådet gjør.

Byrådet skryter av en bevilgning på to millioner til et pilotprosjekt for landstrøm i Bergen havn. Det er bra, men ikke nok. De øker sykkelinvesteringene, men er likevel lang fra å nå sine egne mål for andel syklister i Bergen. Byrådet vil få ned energiforbruket per innbygger med 10 % innen utgangen av økonomiperioden — en lite ambisiøs målsetning.

Fornøyd med små steg
Av et brutto driftsbudsjett på 17,3 milliarder kroner, klarer ikke byrådet finne penger til en panteordning for ved- og oljefyrer, slik kommunen hadde tidligere og som beviselig økte tempoet i utbytting av lite effektive varmekilder. De makter heller ikke heve ambisjonene for arbeidet med utslippsreduksjon i kommunens virksomheter, øke tempoet i byggingen av passivhus og energieffektive bygg, eller etablere flere ladestasjoner for elbil. Men det største ankepunktet er ambisjonsnivået: I klimapolitikken er byrådet fornøyd med å ta små steg.

Bergen kommune sitter på enorme verdier og store muligheter. Dersom byrådet hadde ønsket det, kunne satsingen på klima og fornybar energi vært mangedoblet. Det er selvsagt ikke alt som handler om driftsbudsjettet. De viktigste grepene i miljøpolitikken gjøres innen samferdsel og byutvikling, men også her viker byrådet tilbake for å ta de store grepene. I byrådets kontorer veier hensynet til biltrafikken fremdeles tyngst.

Et grønt girskifte
Problemet med budsjettet som ble lagt frem i dag er ikke det som står der. Problemet er alt som mangler. Vi trenger et grønt girskifte i Bergen. Økonomiplanen som Høyre, KrF og Frp la frem i dag gir ingen indikasjon på at de har slike ambisjoner.

Erlend Horn
Gruppeleder for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**