Byrådets forslag til budsjett 2014 — Satsning på skole og miljø i et Oslo i vekst

Byrådet i Oslo legger i dag frem sitt forslag til budsjett for 2014 — Budsjettforslaget er en tydelig prioritering av skole og miljø, og utgjør en fremtidsrettet satsning for fortsatt vekst i byen, sier byrådets nestleder, Ola Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I budsjettforslaget for 2013 styrkes kollektivsatsningen med 59 millioner kroner sammenlignet med 2013. Dette vil sammen med midlene i Oslopakke 3 gi økt kapasitet i kollektivtilbudet, og mulighet til å gjennomføre viktige investeringer i infrastruktur, blant annet innkjøp av nye trikker og oppgradering av Østensjøbanen.

– Kollektivsatsningen er avgjørende for at Oslos klimagassutslipp skal reduseres, og for å sikre en effektiv transport for byens innbyggere. Årets budsjettforslag viderefører satsningen Venstre har kjempet for gjennom mange år, med lave priser på månedskort og hyppige avganger. Kapasiteten økes gradvis år for år, og vi kjører nå 7,5 minutters rute på 6 av 8 T-banelinjer og 5-minuttersrute på størsteparten av trikkenettet. I 2014 setter vi igang oppgradering med Østensjøbanen, samtidig som etableringen av Lørenbanen går etter planen. Vi vil også sette igang konseptvalgutredninger for nye sentrumstunneler og ny Ahusbane, og fortsette planleggingen av Fornebubanen, forteller Elvestuen.

Ola Elvestuen

Foto: Bård Ek

— Utbyggingen av hovedsykkelveinettet fortsetter og det skal i tillegg gjennomføres en kraftpakke med ulike tiltak for sykkel som kan gjøres på relativt kort sikt. For byrådet er dessuten vintervedlikehold av de mest trafikkerte sykkeltraseene viktig, og å opprette flere sykkelparkeringsplasser, både ved kollektivknutepunkter og i sentrum. I 2014 vil vi også som en forsøksordning gjøre det gratis å ta med sykkel i kollektivtrafikken, sier Elvestuen.

Storstilt satsning på kunnskap
Byrådet foreslår en økning på 322 millioner i skolebudsjettet for 2014. Det settes av til sammen 10,7 milliarder kroner på skole det neste året, noe som utgjør nesten en fjerdedel av kommunens totale budsjett. – Med Venstre i byråd foregår det en historisk satsing i Osloskolen. Samtidig som det tas sikte på en opprustning av bygg som allerede er i bruk, krever elevtallsveksten i Oslo også flere skoleplasser. I skolebehovsplanen for de fire neste årene settes det av om lag 10 milliarder kroner til skoleutbygging og rehabilitering, og flere tusen nye skoleplasser vil stå ferdig til skolestart høsten 2014, sier Julianne Ferskaug, bystyrerepresentant og medlem av kultur- og utdanningskomiteen.

Julianne Ferskaug

Foto: privat foto

-Venstre er opptatt av å sikre gode samarbeid mellom skoler, næringsliv og fagmiljøer. Alle elever fortjener en spennende skolehverdag og opplæring av høyeste kvalitet. Hersleb får nå studiespesialisering innen blant annet biologi og naturvitenskap. Disse linjene skal knyttes opp mot Naturhistorisk museum, botanisk hage og UiO for mer kvalitet og spesialisering innen biologi, zoologi og miljø, forteller Ferskaug.

I tillegg åpnes skolene Berg (1-7), Bjørnsletta (1-10), Gamle Løren (1-7), Sofienberg (8-10) og Nordstrand (8-10) til skolestart høsten 2014. Grefsen skole (1-7) gjenåpnes etter utvidelse og rehabilitering.

Bedre og mer tilpassede boliger
Byrådet legger opp til en omfattende satsing på kommunale boliger i budsjettforslag for 2014 og økonomiplanperioden 2015-2017. Det skal brukes 2,44 milliarder kroner i perioden for å etablere minst 600 nye leiligheter for vanskeligstilte. — Dette utgjør et stort og viktig løft for de som av en eller annen grunn trenger hjelp til å skaffe seg en bolig, sier gruppeleder Toril Berge.

Toril Berge

Foto: Oslo Venstre

-Spredning av kommunale boliger, bedre bomiljøer og større leiligheter er en strategi byrådet står sammen om. Nå tar vi et mer helhetlig grep for å sikre bedre botilbud og for å løse opp i bomiljøer med tett konsentrasjon av kommunale boliger, fortsetter hun.

Det skal særlig legges vekt på å etablere spesialboliger til personer med dobbeltdiagnoser innenfor rus og psykiatri. — De det gjelder vil få et bedre og mer tilrettelagt tilbud, sier Berge.

Berge er i tillegg godt fornøyd med at byrådet foreslår å styrke skolehelsetjenesten/helsestasjonene med 21 mill. – Skolehelsetjenesten er et svært viktig forebyggende tiltak, og det er veldig positivt at den blir styrket i neste års budsjett, sier Berge.

Satser på Munch-museet

Hallstein Bjercke

Foto: Oslo kommune

Oslo skal være en attraktiv kulturby nasjonalt og internasjonalt. Derfor vil byrådet bruke 15 millioner årlig til å styrke blant annet formidlingen, konserveringen, sikkerheten og beredskapen i Munch-museet, og å forberede samlingen for flytting til nytt bygg. I tillegg setter byrådet av 40 millioner til å rehabilitere dagens museum. – Styrkingen er i samsvar med bystyrets vedtak for Munch og Tøyen-satsingen. Edvard Munchs kunst er en viktig del av verdens kulturarv og kommunen etablerer derfor "Lambda" som nytt sentralt plassert museum i Bjørvika. Økt konservering og økt kvalitet i formidling og forskning vil styrke Munch-museets rolle som et av verdens mest respekterte museer, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Les mer om byrådets budsjettforslag:

Hele budsjettforslaget på Oslo kommunes nettsider

Kunnskap, kvalitet og like muligheter
Styrket satsning på sykkel
Tryggere by
Utvikler Middelalderbeltet i Gamlebyen
Satsning på bolig
Tar vare på fortiden og skaper for fremtiden
Budsjett 2014: De viktigste satsningene

Omtale avbudsjettforslaget på NRK Østlandssendingen
Omtale av budsjettforslaget i dittOslo

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**