Planen framhever at det skal tilrettelegges for aktiv bruk til ulike kulturaktiviteter og rekreasjon på kulturminnenes premisser. Planen har ambisiøse mål og tiltak for Middelalderbeltet. Tiltakene er en viktig start på å synliggjøre og formidle et helhetlig middelalderbelte og samtidig legge til rette for større grad av rekreasjon og arrangementer for alle.
– Jeg er veldig glad for at byrådet legger fram en helhetlig plan for Middelalderbeltet, med finansiering. Dette er et viktig rekreasjonsområde for oss som bor i Gamle Oslo og en del av det historiske Oslo som vi jobber for å ta vare på, sier Espen Ophaug, nestleder i byutviklingskomiteen.
I budsjettforslaget for 2014 foreslår byrådet finansiering av middelalderbeltet med kr 6,5 mill årlig de neste fire årene. Tiltakene vil de nærmeste årene blant konsentreres til områdene ved Minneparken (Ruinparken) og Oslo torg, grunnet omfattende anleggsarbeider i forbindelse med utbyggingen av Follobanen. I 2014 prioriteres tiltak for Oslo torg.
– Å fremheve de store historiske linjene er god kulturpolitikk, og en ansvarlig forvaltning av vår historie. Men det er også med på å øke Oslos attraktivitet, både for de som bor her og for tilreisende, sier byråd Hallstein Bjercke.
Venstre har jobbet for Middelalder-Oslo i lang tid. Kjell Veivåg fikk i 2010 gjennomslag i bystyret for å gjenopprette Oslo torg, og foreslo at en opprustning av middelalderparken og området rundt skulle komme i forbindelse med 700-årsjubileet til Oslo som hovedstad i 2014. Senest på hovedstyremøte i Oslo Venstre 19-september vedtok Venstre en uttalelse om utformingen av overgangen mellom det moderne Bjørvika og Middelalderbyen.