Budsjett 2014: Tar vare på fortiden og skaper for fremtiden

– Kultur handler om å ta vare på fortiden, samtidig som vi skaper fremtiden, sier Hallstein Bjercke, Venstres byråd for kultur og næring. Han var i dag med på å legge frem byrådets forslag til budsjett for 2014.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det er få andre byer hvor det historiske og det moderne henger så tett sammen som i Oslo. I Gamle Oslo har man en helt unik mulighet til å vandre fra middelalderens gårder, kirker, torg og møteplasser, og til den moderne Barcode-rekka i Bjørvika.

– Å fremheve disse store historiske linjene er god kulturpolitikk, og en ansvarlig forvaltning av vår historie. I tillegg er det med på å øke Oslos attraktivitet, både for de som bor her og for tilreisende, sier Bjercke.
Derfor er det en viktig seier for Venstre at byrådet nå setter av 6,5 millioner kroner hvert år de neste fire årene, til en rekke tiltak for at Middelalderbeltet skal oppfattes, formidles og forvaltes som et enda mer helhetlig kulturmiljø. Det første året, i 2014, er det markering av Oslo torg som skal prioriteres. Dette regnes som Oslos første markedsplass. Deretter står Minneparken (Ruinparken) for tur, hvor det blant annet skal tilrettelegges bedre for aktivitet.

Hallstein Bjercke

Foto: Oslo kommune

Innovasjon i kunst og kultur
Men i tillegg til å ta vare på fortiden, skal vi bidra til å skape fremtiden. Derfor har Venstre i byråd foreslått en ny ordning for innovasjon i kunst og kultur. Den første utdelingen skal gjennomføres allerede i år, og ordningen er videreført i budsjettforslaget for neste år. Målgruppen for den nye ordningen er alle aktører som kan bidra til innovasjon på kulturfeltet i Oslo, uavhengig av om det er profesjonelle kunstnere, amatører eller etablerte næringsaktører som søker.

– Målet er å skape mer dynamikk på kulturfeltet, og å fange opp tiltak som ikke dekkes av de eksisterende ordningene, sier byråden.

Mer kunst i kommunale bygg og uterom
Ordningen for kunst i kommunale bygg og uterom i Oslo innebærer også en stor satsing på kunst og kunstnere, og medfører at kommunen vil kjøpe kunst for 131 millioner kroner de neste fire år. Ordningen sikrer alle som ferdes i Oslo, men særlig barn og unge, tilgang til kunst av høy kvalitet. I tillegg innebærer ordningen en sterk satsing på kunstnerne, og bidrar til å styrke kunstmarkedet i Oslo.

Satser på Munch-museet
Oslo skal være en attraktiv kulturby nasjonalt og internasjonalt. Derfor vil byrådet bruke 15 millioner årlig til å styrke blant annet formidlingen, konserveringen, sikkerheten og beredskapen i Munch-museet, og å forberede samlingen for flytting til nytt bygg. I tillegg setter byrådet av 40 millioner til å rehabilitere dagens museum. Styrkingen er i samsvar med bystyrets vedtak for Munch og Tøyen-satsingen. Edvard Munchs kunst er en viktig del av verdens kulturarv og kommunen etablerer derfor "Lambda" som nytt sentralt plassert museum i Bjørvika. Økt konservering og økt kvalitet i formidling og forskning vil styrke Munch-museets rolle som et av verdens mest respekterte museer.

Teknologiutvikling på nye Deichmanske hovedbibliotek
Innsatsen for å nå målet om å være en ledende kunst- og kulturby omfatter også etablering av nytt hovedbibliotek i Bjørvika, med sterk vekt på teknologiutvikling i bibliotektjenesten. I tillegg videreføres kommunens gode tilskuddsordninger for driftstilskudd for kulturinstitusjoner, løpende kulturtilskudd, tilskudd til innovasjon og konsertstøtte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**