Krasjlanding på Mongstad

– Karbonfangst (CCS) er en svært viktig klimaløsning, og månelandingen var ikke umulig, det var mannskapet som var for dårlig. Nå må vi lage en robust strategi for å realisere det som den rødgrønne regjeringen aldri fikk til, nemlig å lage en gjennomførbar strategi for fullskala CO2-fangst og lagring i Norge, sier Venstres nestleder Terje Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– At de velger å gravlegge dette prosjektet et par uker etter valget er spesielt, men ikke veldig overraskende. Det er typisk Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg å ta æren ved lanseringen av måneferden, og nå overlate ryddejobben etter krasjlandingen til SV og Senterpartiet, sier Breivik.

Blindveiskilt

Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Venstre gikk allerede i sitt alternative statsbudsjett for 2013 inn for å nedlegge fullskalaprosjektet på Mongstad. Venstre foreslo i stedet tiltak som vil gi minst like god lærings- og utviklingseffekt.

– Avtalen staten gjorde med Statoil i 2006 om Mongstad var dårlig. Problemet er at det gikk prestisje i saken etter at Stoltenberg holdt sin famøse månelandingstale. Vi må nå legge gamle kjepphester bak oss, og få på plass gode prosjekter som faktisk kan bli realisert til en fornuftig pris og innen rimelig tid, mener Breivik.

Venstre foreslo i fjor å skifte ut det gamle kullkraftverket på Svalbard med en moderne kraftverk med CO2-fangst. Dette prosjektet har støtte av de lokale aktørene, og vil gi et løft for rensing av kullkraftverk verden over. I tillegg foreslo Venstre utlyse en CO2-fangstkonkurranse for industrien.

– Slik kan staten bidra til å realisere et CO2-fangstanlegg på et industrielt anlegg, for eksempel sement eller aluminiumsindustrien, og på den måte sikre at norsk industri ligger helt fremst i verden på å ta i bruk klimateknologi, sier Breivik.

– Det er mange industriaktører i Norge som faktisk ønsker å bygge CO2-fangstanlegg, da må vi benytte oss av den muligheten, sier Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**