Angående nedleggelse av Råholt barnehage

Idag åpner vi Eidsvoll Venstres nettside for et “leserinnlegg”, et brev sendt fra FAU og personalet ved Råholt barnehage – til alle politikerne i Eidsvoll. Vi har fått tilladelse til å offentliggjøre brevet her. Vi understreker at Eidsvoll Venstre har ikke tatt stilling i den saken som brevet handler om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Angående nedleggelse av Råholt barnehage

Her kommer nok en appell til dere lokalpolitikere i Eidsvoll kommune.

I handlingsplan for barnehagestruktur for de nærmeste årene i Eidsvoll kommune vil det bli foreslått å legge ned Råholt barnehage.

Råholt barnehage er en kommunal barnehage med ca. 80 plasser. Hver dag er det rundt 60 familier bosatt i Eidsvoll kommune som leverer barna sine hos oss.
Det er 17 personer som har sin faste arbeidsplass ved denne barnehagen. I tillegg har barnehagen faste vikarer, elever og studenter knyttet til virksomheten.
Det vil med andre ord si at mange av kommunens innbyggere forholder seg til denne virksomheten
hver dag og vil bli berørt av en nedleggelse. Vi er ingen liten barnehage.

Råholt barnehage er kommunens eldste barnehage. Den har alltid vært, og er fortsatt en kvalitativ god barnehage med stabilt personale som gir brukerne en trygg , god og forutsigbar hverdag.
Barnehagen har full pedagogdekning , flere barn og ungdomsarbeidere og assistenter med lang erfaring innenfor barnehageyrket.
Nå er foreldre og ansatte redde for hvordan fremtiden blir. En kjent og trygg hverdag kan brått bli ødelagt for veldig mange mennesker ved at barnehagen og arbeidsplassen vår legges ned.

Når administrasjonen i Eidsvoll kommune fremmer forslaget om nedleggelse av Råholt barnehage så bygger man dette på prognoser i forhold til antall fødsler og tilflytting. De begrunner også dette forslaget med at Læringsverkstedbarnehagene på Dal går med ledighet og må fylles opp .
Men hva om disse tenkte prognosene slår feil ?!?
Og at det er ledighet i de private barnehagene på Dal er vel eiers problem ?!?
Skal småbarnsfamilier som allerede bor eller bosetter seg på Råholt i nærmeste fremtid måtte ta til takke med et dårligere barnehagetilbud fordi Læringsverkstedet selv har valgt å bygge barnehager som er større enn hva man har behov for i Dalområdet ?
Med dårligere tilbud mener vi både beliggenhet og at Læringsverkstedbarnehagene har mange pedagoger på dispensasjon. Det vil si at de, i motsetning til Råholt barnehage og andre kommunale barnehager i Eidsvoll, ikke har fagpersoner i veldig mange av sine pedagogstillinger !

I kommuneplan for 2011-2022 står det at man i Eidsvoll kommune vil jobbe for en mer balansert fordeling mellom kommunale og private barnehager, mens det i handlingsplan/ rådmannens grunnlagsdokument ifht budsjett for 2013-2016 står klart at kommunestyret har vedtatt å øke andelen kommunale barnehageplasser i Eidsvoll.
Ved å legge ned Råholt barnehage og bygge på Bønsmoen barnehage med så og si tilsvarende antall plasser går man imot eget vedtak. Man oppretter altså ingen nye kommunale barnehageplasser, men derimot legger ned enda en kommunal barnehage ..
Dette på tross av at man vet det vil være behov for å bygge en ny barnehage i Eidsvoll kommune hvert annet år for å møte etterspørselen og dekke behovet. Også dette står det helt tydelig i kommuneplan for 2011-2022

Hva med kapasiteten av antall barnehageplasser i Eidsvoll kommune når alle som ønsker det får rett til barnehageplass???
I dag har man kun et hovedopptak i året. Barn født etter 01.09.XXXX har ikke rett til barnehageplass før ved neste hoved opptak som er i mars og da med oppstart da først i august.
Samtlige politiske partier i Norge sier i sine politiske programmer at de vil innføre minst to hovedopptak, eller at alle barn ved fylte et år skal ha rett til barnehageplass.
Når dette innen kort tid vil bli vedtatt i Stortinget vil man få et enda større behov for barnehageplasser enn hva dagens prognoser tilsier. Og Eidsvoll kommune i likhet med alle andre kommuner er pliktige til å tilby plass til alle de som ønsker det.
Hvordan skal Eidsvoll kommune forholde seg til dette hvis det vedtas og ikke øke antall barnehageplasser i et trykkområde som Råholt før kanskje tidligst 2017 ?

Eidsvoll kommune er en vekst kommune. Det er da særlig Råholt området som vokser og det med stor fart. Nye boliger dukker stadig opp. Områder som Vestenga, Ladderud og Lundsjordet bygges stadig ut for å nevne noen. Samtidig som gamle boligfelt som Råholtskog, Mattisholtet og Haugenfeltet er boligområder hvor de eldre nå flytter i leiligheter, mens det flytter småbarnsfamilier inn. Alle småbarns familiene som bosetter seg her vil være innlysende brukere av Råholt barnehage.
Råholt barnehage har stadig henvendelser fra foreldre som ønsker barnehageplass i denne barnehagen, særlig fordi den ligger så sentralt og har et godt omdømme.
Blir de bedt om å forhøre seg på Dal der det er noe ledighet så er ikke det aktuelt fordi de er avhengige av tog og buss. Og om de disponerer bil så er ikke Dal et egnet sted for barnehageplass da de må beregne mye lenger tid for levering og henting i en ellers hektisk hverdag.
En del er heller ikke interessert i barnehageplass i en privat barnehage.

Viser igjen til kommuneplan for 2011-2022 hvor det står at man vil ha rett virksomhet på rett sted. Dette betyr her «publikumsrettet og arbeidsplassintensiv service og tjenesteyting lokaliseres i eller nær tettsteder og kollektivknutepunkt». «Lokalsentre skal utvikles med boliger og sentrumsfunksjoner i en kompakt og oversiktlig struktur, med korte avstander mellom funksjoner og kollektivtransport. Samtidig som identitet og miljømessige kvaliteter tas vare på og videreutvikles».
Videre står det i kommuneplan for 2011-2022 at man i Eidsvoll kommune vil fremme trivsel, trygghet og sosialt felleskap. Og at man vil ta vare på viktige stedskvaliteter.
Råholt barnehage med dens beliggenhet, kvalitative innhold og gode tradisjoner her i Eidsvoll mener vi absolutt hører inn under dette.

Dersom Råholt barnehage legges ned og barn, foreldre og ansatte får tilbud i andre barnehager vil en viktig virksomhet i Eidsvoll forsvinne.
Ja, vi trenger et nytt bygg, men vi mener det finnes andre og mer humane alternativer for å få til dette enn en nedleggelse og total sletting av et solid miljø som yter gode tjenester til mange familier her i Eidsvoll.
Ved å se alternative løsninger som bevarer denne virksomheten vil man ha et mye bedre utgangspunkt ved bygging og oppstart av en helt ny stor barnehage som vi vet at det vil bli behov for i nærmeste fremtid.

Mulige alternativer vi ser for oss er for eksempel;

Råholt barnehage som en enhet får opphold i Bønsmoens nye lokaler en kort periode mens en ny Råholt barnehage bygges på nåværende tomt. Avdelinger vil bli åpnet etter hvert som det blir behov. Dette blir praktisert i andre kommuner, så hvorfor ikke også i Eidsvoll ?

Råholt barnehage forblir i de gamle lokalene mens det bygges en ny barnehage på en annen tomt i nærheten. Flytter da direkte inn her når nye lokaler står klare. Råholt barnehages tomt kan da eventuelt selges til næringsvirksomhet eller holdes av til en ny barnehage som må bygges innen noen år.

Råholt barnehage flytter inn i midlertidige lokaler ( f.eks brakker i Skaubanen eller gule brakker ved Råholt skole som ikke er i bruk !?!) mens ny barnehage bygges på samme tomt. Det er nok areal på Råholt barnehages nåværende tomt til at det kan bygges en barnehage med ca 150 plasser.

Dette er noen alternativer vi håper dere vil tenke nøye igjennom før en avgjørelse blir tatt.

Ved å opprettholde Råholt barnehage som en enhet slipper man å begynne helt på nytt for å bygge opp en stor og ny enhet innen få år. Ikke minst vil barna som går her får beholde tryggheten og forutsigbarheten i hverdagen ved å ha kjente omsorgspersoner rundt seg og foreldrene får beholde det barnehagetilbudet de ønsker for sine barn.

Det er en stor og vanskelig prosess å starte en ny barnehage som skal levere kvalitet. Man skal ha på plass en styrer, flere pedagoger, kompetente assistenter og fornøyde foreldre. Og ikke minst skal alle disse menneskene da fungere og trives sammen. Pedagoger er også en yrkesgruppe det er stor mangel på så det er ingen selvfølge at man vil greie å ansette nok nye for å dekke behovet ved en ny barnehage.
Ved å beholde Råholt barnehage som en enhet har man allerede dette grunnlaget. Dette vil gjøre prosessen ved å starte opp en ny barnehage mye lettere og det vil spare både foreldre, barn og ansatte ved Råholt barnehage for en stor, vond og tung prosess. Så hvorfor ødelegge dette for så og måtte begynne helt på nytt innen kort tid ?
Beholder dere Råholt barnehage som en enhet vil dere også oppleve mer positive foreldre og ansatte som er villige til å være veldig fleksible for å finne løsninger. Går det mot en nedleggelse av drift vil prosessen for de berørte partene bli negativ og full av frustrasjon. Dette mener vi er unødvendig da situasjonen kan løses på en mer positiv og smidig måte for alle parter.

Vi vet at det vil koste penger og Eidsvoll kommune har dårlig med økonomiske midler, men barnehager må det bygges uansett. Det koster å være en vekstkommune og man må tørre å satse. Det er også viktig at vi opptrer som den JA kommunen vi ønsker å være og legger forholdene til rette slik at vi blir en attraktiv kommune også for de menneskene som kan bringe skatteinntekter til kommuneøkonomien om noen år.
Så lytt til oss som blir berørt av dette og ta foreldrenes ønsker og barnas behov på alvor.

Med hilsen

FAU ved Råholt barnehage v Rita Andersson og personalet ved Råholt barnehage


Se også andre saker fra politikken i Eidsvoll i vårt arkiv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**