Analyse av stortingsvalgets resultater i Eidsvoll

Som etter valget i 2011 bringer vi idag en analyse av hvordan stortingsvalgresultatene i Eidsvoll var for de ulike partiene i et historisk perspektiv, og hva de kan si oss om kommunevalget i 2015. Mens Høyre, Venstre og FrP gjorde gode valg, gjorde SV, SP, KrF og Ap historisk dårlige valg. Og ikke minst: Hva venter i 2015?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Alle valgresultater for alle valg i alle komuner er tilgjengelig på nettstedet Poll of polls. Der er derfra tallene brukt i analysen er hentet.

Vinnerne
Høyre (23,2%) gjorde sitt beste valg siden 1945. Må tilbake til 1985 og 1981 for å finne tilsvarende nivå (21,3). Det er første gang siden 2001 at Høyre er større enn FrP ved et stortingsvalg i Eidsvoll. FrP (23,1%) gjorde sitt 3.beste valg noensinne (2009 og 2005 var best og nest best). Venstre (3,9%) gjorde sitt beste valg siden 1969. Det er første gang Venstre er større enn KrF og SV i Eidsvoll.

Taperne
SP (4,2%) og KrF (3,3%) gjorde sine dårligste valg siden 1945 (KrF hadde like dårlig resultat i 2009), og SV (3,3%) sitt dårligste valg noensinne (startet i 1961). Ap (34,3%) gjorde sitt nest dårligste valg siden 1945 (det dårligste var i 2001). Rødt ligger helt stabilt på 0,7%. For de minste partiene var oppslutningen dobbelt så bra i år sammenlignet med de tre foregående valgene, og skyldes nok at MDG har halvparten av oppslutningen til "andre".

Hva om det hadde vært kommunevalg?
Selv om det er til dels store variasjoner mellom resultatet ved kommunevalget i 2011 og årets stortingsvalg, kan man si noe om hvordan mandatfordelingen ville blitt hvis årets valgresultat hadde vært kommunevalg. Slik ville det blitt (endring i parentes): Ap 13 (-), Høyre 9 (-), FrP 8 (+3), SP 2 (- 1), V 1 (-), KrF 1 (-), SV 1 (- 1). Usikkerhetsmomentet her er at Bygdelisten ikke stiller ved stortingsvalg. Et slikt resultat hadde gitt grunnlag for maktskifte i Eidsvoll, men det er slett ikke sikkert det ville blitt skifte. Grunnen er at Ap og FrP ved et slikt resultat styrker flertallet de har idag.

Miljøpartiet De Grønne er nærmest å ta mandat (mangler 4 stemmer). Derefter følger FrP (mangler 12) og Venstre (mangler 24).

Usikkerheter ved analysen
Det er grunn til å understreke usikkerheten når man sammenligner stortingsvalg og kommunevalg. Høyre og Ap gjorde det litt svakere i år enn i 2011, mens FrP har en 50% høyere oppslutning ved stortingsvalget enn kommunevalget i 2011. For SV, SP og KrF bekrefter årets valg en langvarig trend med svekkelse både ved stortingsvalg og kommunevalg. Venstre fortsetter å styrke seg. Derfor er det efter min mening mandatberegningen for FrP og Venstre det hefter størst usikkerhet med, samt om MDG vil komme inn og Bygdelisten vil falle ut eller ikke ved neste kommunevalg.

Hvis valget i 2015 gir noe i nærheten av samme resultat som i år vil det bli solid borgerlig flertall, og duket for maktskifte i Eidsvoll. Hvis Ap og FrP fortsetter sitt samarbeid vil de med et slikt resultat kunne styre med mer komfortabelt flertall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**