Jan Fjellstad med ordførerklubba

I Marianne Bremnes’ fravær vikarierte Jan Fjellstad i ordførerstolen på dagens kommunestyremøte. Dette var et møte med få kontroversielle saker, men man var likevel innom viktige saksfelt som skole, barnehage, sentrumsplan og helse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Maria Serafia Fjellstad

Foto: Harstad Tidende

Skolestruktur:
Det har nå gått ett år siden endringene i skolestruktur ble iverksatt, og dagens orienteringssak oppsummerte ståa sålangt. Kort sagt har man nådd de innsparingsmålene man satte seg, men med også nedskjæring innen skole på årets budsjett er det også kommende skoleår færre lærere i Harstadskolen. I debatten januar 2012 sa Maria Serafia Fjellstad følgende fra talerstolen: “Vi i Venstre er levende opptatt av læreren som den viktigste faktor for kvalitet i skolen, det innebærer også at lærertetthet, kvalitet på undervisning og spesialpedagogikk prioriteres framfor skolebygninger – i vårt hjerte.” Hun understreket i sitt innlegg at hun er fornøyd med at man har nådd innsparingsmålene sålangt, men trakk fram bekymringen for særskilt styrking og de svakeste elevene når man nå tar ytterligere lærerstillinger. Videre avventet hun også den planlagte saken om Harstad skole; som ventes til Utvalg for skole og oppvekst i november. “Fokuset framover må først og fremst være på kvalitet i skolen, og der bør vi ikke synse, men vite”, mente Venstres representant. Sammen støttet kommunestyret opp om intensjonen i forslag fra SV om en bredere evaluering av skolestrukturendringen; og har nå bedt om årlig rapportering i egen sak.

Barnehage:
Orientering om opptak i barnehagene dette året viser færre på vent enn tidligere. Debatten i salen sporet av og ledet oppmerksomheten mer mot barnehageforlik, barneproduksjon etter dato og regjeringsmakt; før man igjen samlet seg om lokale forhold. Maria Serafia Fjellstad vektla i sitt innlegg at orienteringen synliggjorde relativ barnehagemangel på nordsida i byen – og etterspurte både eventuell utvidelse av barnehagene på nordsida, samt også langsiktig strategi for utvikling av nye barnehager også her. Utvalgsleder for oppvekst trakk fram mye av det samme; og det er å vente at man ser på dette når man behandler strategiplan for barnehager.

Kompetanseplan for helse og omsorg:
Venstres representant benyttet anledningen til å sette fokus på psykisk helse, og behov for videreutvikling av kompetanse innen dette feltet – epidemiologien tatt i betraktning; og fikk kommunestyret med seg på å be Rådmannen innarbeide flere tiltak på dette feltet. Øvrige deler av debatten dreide seg i stor grad om et forslag hentet fram fra Partssammensatt utvalg omkring ansettelse av personer med fremmedkulturell bakgrunn. Her foreslo Arbeiderpartiet inn et forslag om å i tilfeller med ellers lik kompetanse ansette personer med fremmedkulturell bakgrunn. Venstre foreslo en formulering hentet fra Johnny Kristiansen i SV; at man bør ansette flere med fremmedkulturell bakgrunn og kompetanse. Tilsynelatende like forslag; men i Arbeiderpartiets forslag oppfattet Maria Serafia Fjellstad at fremmedkulturell bakgrunn/kompetanse ikke ble oppfattet som kompetanse i seg selv. Begge forslagene ble imidlertid oppfattet til å ligge noe utenfor sakens kjerne; og oversendt Rådmannen for å vurderes inn i andre planer. Til dette var det i hovedsak FrP som tok til ordet for å ikke vurdere denne type formuleringer, og oppfattet dette som diskriminerende overfor personer med norsk bakgrunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**