Mindre frafall med eleven i sentrum

Venstre vil at minst 90 prosent skal fullføre videregående skole. For å minske frafallet, må elever som sliter få mye raskere hjelp enn i dag. Dette skriver Venstres Karin S. Frøyd i en kommentarartikkel i Tønsbergs Blad i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I dag er frafallet i videregående en av de største utfordringene i norsk skole. Det ligger på hele 30 prosent. Venstre har som mål at minst 90 prosent skal fullføre og bestå videregående opplæring. Venstre vil sette inn støttetiltak for elever i risikosonen mye raskere enn det gjøres i dag.

Trine med skolebudskap

Venstre vil satse sterkt på å etablere rådgiverteam med kompetanse innen spesialpedagogikk, psykologi og yrkesveiledning i alle kommuner. Kvalitet og kompetanse i rådgivningstjenesten er viktig for å bidra til å sikre at elever velger riktig opplæringsløp, fullfører og består. En bedret yrkesveiledning kan være avgjørende for å redusere frafall som følge av feilvalg.

Mange elever sliter på skolen på grunn av faktorer som ikke nødvendigvis er direkte knyttet til skolen, men som likevel påvirker skolehverdagen. Det er viktig at skolene har gode støttetjenester for elever som trenger annen type hjelp og støtte enn det læreren kan gi.

Ifølge Utdanningsforbundet skyldes 21 prosent av frafallet psykiske problemer. Oppbygging av sosialpedagogisk veiledning er derfor nødvendig, og Venstre vil også ha 1000 nye helsesøstre og et lavterskel psykologtilbud med statlig tilskudd i kommunehelsetjenesten.

Den største andelen frafall er blant elevene som går på yrkesfag. Venstre vil styrke yrkesfagene. Flere ungdommer må få et realistisk møte med arbeidslivet og arbeidslivet må stimuleres til å ta inn flere lærlinger og lærekandidater.

For å gi flere lærlingplasser vil Venstre iverksette et sett av virkemidler. Arbeidsgiveravgiften på lærlinger må fjernes, lærlingtilskuddet økes med 5.000 kroner per år i fire år, og det offentlige må ta sin del av ansvaret og etablere minst 1000 flere lærlingplasser i statlige virksomheter.

Venstre vil også legge til rette for en mer praktisk opplæring i ungdomsskolen, blant annet gjennom praksisretting av undervisningsfagene og lokal frihet til å etablere valgfag.

Karin S. Frøyd

Foto: Line Loholt

For Venstre er det viktig at alle elever blir sett i skolen og får oppleve reell tilpasset opplæring. En elev som trives og får utfordringer tilpasset egne forutsetninger er en motivert elev.

En skole med dyktige og motiverte lærere, som setter eleven i sentrum — det er å ta frafallet på alvor.

Karin S. Frøyd
Stortingskandidat for Vestfold Venstre

Link til kommentaren på www.tb.no her.

skole
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**