– Sørlandet trenger ny innsats mot barnefattigdom

4700 barn på Sørlandet vokser opp i familier med svært lav inntekt. Hans Antonsen vil på Stortinget for å gjøre hverdagen bedre for flere. – Venstre vil prioritere tiltak som raskt kan bedre situasjonen for disse barna. Blant annet må vi øke sosialhjelpssatsene og gi gratis kjernetid til barn fra lavinntekstfamilier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Hans Antonsen 2013

Foto: Elise Arvesdatter Jensen

I motsetning til det meste av landet ellers, ble det flere fattige barn i Agderfylkene fra 2009 til 2011. Det viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå. Venstre foreslår gratis kjernetid i barnehager, lavere SFO-priser og høyere sats for sosialhjelp og barnetrygd for å hjelpe disse barna.

– Det er sårt for barn å vokse opp i trange kår i et ellers rikt samfunn. Venstre vil prioritere tiltak som raskt kan bedre situasjonen for disse barna, sier Hans Antonsen, Venstres førstekandidat i begge Agder-fylkene.

De viktigste tiltakene er:
• Gratis kjernetid i barnehage for alle 3-5-åringer fra lavinntektsfamilier.
• Differensiert foreldrebetaling i barnehage og SFO.
• Inntektsgradert omfordeling av barnetrygden.
• Økte sosialhjelpssatser med 20 prosent eller tilsvarende en økning på 1095,- pr mnd. for en enslig sosialhjelpsmottaker.

• Les også: 4700 barn i “fattige” familier i Agder (www.fvn.no)

Det er SSB-rapporten "Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2013" som gir oppdaterte tall for hvor mange barn under 18 år som lever i familier med vedvarende lavinntekt (EUs definisjon: Tre års inntekt under 60 % av medianinntekten).

I Aust-Agder var det i perioden 2007-09 8,1% barn som levde i lavinntekstfamilier, mens tallene i 2009-11 var 8,6%. Av fylkets 22000 barn utgjorde barna i lavinntektsfamilier 1892 i 2011.
Ser vi på Vest-Agder var det i perioden 2007-09 7,4% barn som levde i lavinntekstfamilier, mens tallene i 2009-11 var 7,9%. I 2011 utgjorde lavinntektsbarna 2844 av totalt 36000 barn.

I 13 av landets øvrige fylker sto andelen fattige barn stille eller gikk noe ned. Både Aust-Agder og Vest-Agder har større forskjeller mellom høyinntektsfamilier og lavinntektsfamilier enn i de fleste andre fylker. Det kan gjøre barns opplevelse av trange kår sterkere, mener Venstre.

– I Grimstad har kommunen i samarbeid med NAV innført en ordning som sikrer at barn fra lavinntektsfamilier får delta på minst en betalt fritidsaktivitet. Ordningen er blitt svært populær, sier Hans Antonsen, som også er ordfører i Grimstad.

Venstres forslag til tiltak inngår i en pakke med i alt 35 tiltak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**