— Norskopplæring og integreringstiltak må prioriteres

Jon Gunnes ønsker «vekstkommune-midler» til norskopplæring og integreringstiltak i kommuner med stor innvandring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Mange distriktskommuner sliter med fraflytting. Men noen kommuner «sliter» også med stor tilflytting. Det gjelder de større byene, og det gjelder også en del distriktskommuner, slik som Frøya og Hitra. Tilflytting til kommunene er bra, særlig for distriktskommunene, og arbeidsinnvandring er nødvendig når næringslivet går godt og det skorter på arbeidskraft.

Jon Gunnes, Stotingskandidat for Venstre i Sør-Trøndelag

Jon Gunnes, Stotingskandidat for Venstre i Sør-Trøndelag
Foto: Venstre

— Men tilflytting gir utfordringer som det gjerne blir tatt for lett på, sier Gunnes. Særlig når det dreier seg om innvandring fra utlandet, enten det er flyktninger eller arbeidsinnvandring, så må utfordringene med integrering tas på alvor, for å unngår at det dannes parallellsamfunn. En må prøve å ligge i forkant, ikke komme løpende i etterkant. Han poengterer at det viktigste tiltaket er norskopplæring.

— Dette viktige arbeidet krever ressurser, som kommunene ofte ikke har. Derfor mener jeg at Staten bør trø til. Problemet angår bare presskommuner, så totalt dreier det seg ikke om så svære beløp. Men for disse kommunene er det desto viktigere at integreringstiltakene kommer raskt på plass. Kvaliteten på disse samfunnene avhenger av at man lykkes med integreringen. Oppgaven er så viktig at den har nasjonal betydning, sier Gunnes.

— Derfor vil jeg arbeide for å få på plass en ekstra støtteordning til norskopplæring og andre integreringstiltak i kommunene. Kall det gjerne «vekstkommune-midler». I vårt fylke er det særlig Frøya og Hitra og Trondheim som har behov for slike midler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**