Kampen om informasjonen

Åpenhet i offentlig sektor er en forutsetning for demokratiet. Det gjelder både i kommune og stat. Skal folket styre, må folket være informert om hvordan staten og kommunen blir styrt og ressursene forvalta.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Demokrati-koden: Åpenhet og ytringsfrihet

Åpenhet og ytringsfrihet er ikke krav på linje med andre krav vi stiller til det offentlige. Det er sjølve grunnkravet. Åpenhet og ytringsfrihet er det som framfor noe skiller demokratiet fra autoritære regimer. Åpenhet og ytringsfrihet utgjør dermed sjølve «demokrati-koden».

Jeg har i flere artikler i Hitra-Frøya prøvd å sette lys på dette forholdet. Jeg har bl.a pekt på at misforstått omdømmebygging utgjør en dødsfelle for folkestyret, fordi den tar kontroll over informasjonen: det positive skal framheves og det negative forties. Det gjør at velgerne, de som til sjuende og sist sitter med makta, ikke får vite sannheten. I en del kommuner er dette kommet så langt at du aldri kan vite om den informasjonen du får, forteller sannheten.

Dette fenomenet gjør seg også gjeldende i staten.

Stoltenbergs 138 kommunikasjonsrådgivere

I departementa og ved statsministerens kontor arbeider det nå 138 kommunikasjonsrådgivere, som har som en av sine viktigste oppgaver å hindre negativ omtale i media. Norsk Presseforbund melder at journalister stadig oftere opplever at kommunikasjonsrådgivere griper inn og pynter på informasjonen.

Sånn skal det ikke være! Men er det bare Venstre som reagerer? Folkestyret blir parkert på sidelinja når velgerne og de folkevalgte får servert glansbilder i stedet for informasjon.

Det er nå det ene. Det andre er at kommunikasjonsrådgiverne står til disposisjon for regjeringa også i valgkampen, til å forskjønne regjeringas politikk — på skattebetalernes regning!

Folkestyret har ikke bare trange kår i mange kommuner, det begynner å få trange kår i staten også.

Johan G Foss
leder
Frøya Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**