“Flere” og “nye”, betyr ikke det du tror

Enkelte ganger tenker vi at valgløftene er tydelige og ikke til å misforstå. Foran stortingsvalget i 2009 lovte statsminister Jens Stoltenberg å sørge for 12.000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger innen 2015.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Omsorg, senior, helse

I trontaledebatten 2009 sa statsminister Jens Stoltenberg det samme. Dette løftet gjentok han også til Aps landsstyre 2010 og til Aps landsmøte i 2011. — Vi skal ha full sykehjemsdekning innen 2015. Alle de 12.000 plassene som skal bygges ut innen 2015, skal være tilpasset folk med demens, lovte statsministeren.

Hva tenker du når du hører " nye plasser"? Tenker du at gammel "plass" er blitt nymalt? Fått nytt sanitæranlegg? Selvsagt ikke. Nye plasser betyr flere plasser enn hva vi per dato har. I andre sammenheng har også Stoltenberg gang på gang sagt og skrevet " 12000 flere sykehjemsplasser", vi så dette senest vist i nyhetssending på NRK 20.08.13.

KS har sett på oversikten over kommunenes egne innrapporteringer. KS’ prognose er at vi vil få 4376 flere plasser i 2015 enn vi hadde i 2008. Altså bare litt over en tredel av det regjeringen lovte. Vel, så får Regjeringen stå for det.

Så rykker helseminister Støre ut og "presiserer" . Han insisterer på at ingen løfter er brutt, regjeringen lovte ikke 12.000 flere plasser — bare 12.000 «nye». Han sier at regjeringen flere ganger har sagt til Stortinget at tilskuddene skal finansiere både økt kapasitet og utskifting og renovering av gamle uegnede bygninger — til sammen 12.000 nye plasser. — Vi har aldri brukt ordet «flere» i dokumenter til Stortinget, sier Støre.

I oktober i fjor la Helsedepartementet ved en tabbe ut en pressemelding med interne kommentarer, der de skrev at de aldri vil klare å gi tilskudd til 12.000 plasser. Denne ble raskt fjernet ( kilde VG)

Men like ille som at man ikke innfrir et trolig ærlig ment løfte, er hvordan man tåkelegger at man ikke fikk det til! Så "kjære " Støre og Stoltenberg, si det som det er. Det er like greitt. Kunne dere ikke sagt: Det er ikke godt nok, men vi er på vei. For vi velgere gjennomskuer tåkeprat og bortforklaringer. Og vi forstår jo dessuten at dere har gjort så godt dere kan.

Signy Gjærum
Skien Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**