Kompetanseplan for Helse- og omsorg i Harstad kommune

“Vi kan ikke bare leve i nuet, men vi må samtidig tilrettelegge for framtidas utfordringer”, sa Maria Serafia Fjellstad i dagens møte i Helse- og Omsorgsutvalget. Blant sakene var Kompetanseplanen for Helse og omsorg i Harstad kommune. Venstre savnet fokus på framtidas utfordringer innen psykisk helse, og det derav følgende behovet for kompetanseutvikling også her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Maria Serafia Fjellstad

Foto: Martin Kaarby

Venstre ønsker å gi mennesker med lettere og tyngre psykiske lidelser et bedre behandlingstilbud. På samme tid som psykisk syke har krav på gode tjenester , bør det tilrettelegges for at de i størst mulig grad kan fungere i sitt eget nærmiljø. Det medfører fokus på tilbudene ute i kommunene; både gjennom fortsatt fokus på distriktspsykiatriske sentre og gjennom et ønske om et lavterskeltilbud i kommunene. Venstre ønsker også en opptrappingsplan for psykisk helse, med særskilt fokus på barn og unge.

Med dette som bakteppe vektla Fjellstad i møtet den vektige dokumentasjonen omkring psykisk helse som er å finne i Helse- og omsorgsplane, vedtatt i 2012. Her beskrives økning av andelen med psykisk helse i tida framover, samtidig som psykiske lidelser allerede nå er den viktigste årsak til sykemelding og uførepensjon. Økninga er i tillegg ventet å spesielt komme blant barn og unge, hvor man i dag vet at 15-20 % mellom 3 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av symptomer på psykiske vansker og lidelser. Forskning viser også at miljøet omkring barna er av stor betydning for deres psykiske helse, og at risikoen for sykdom er større ved store belastninger, når belastningene vedvarer og når de rammer flere områder av livet. Herunder blir dermed familieperspektivet svært viktig. I Helse- og omsorgsplanen er konklusjonen at Harstad kommune må styrke psykisk helsearbeid for barn og unge gjennom blant annet opprettelse av et psykisk helseteam for barn og unge, som skisseres til å være et tverrfaglig lavterskeltilbud.

På tross av dette er psykisk helse ikke trukket fram som et kritisk kompetanseområde for årene framover, og i skissert kompetansebehov knapt nevnt. Maria Serafia Fjellstad la derfor fram på møtet et forslag om å innarbeide dette viktige feltet i kompetanseplanen. Hun nevnte da som eksempel behovet for å besette den vakante stillinga som kommunepsykolog, og nødvendigheten av kompetanseutvikling for å oppnå måloppnåelse omkring prosjektmidlene man i 2011 fikk for å ansette kommunepsykolog.

Forslaget fikk flertall i utvalget; og Rådmannen har med det fått i oppgave å innarbeide kompetansebehov innen psykisk helse i Kompetanseplanen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**