Venstre i Fylkesutvalget i Telemark:

– Strategi om næringssamarbeid med Midtvesten i USA skal ikke omfatte utvinning av skiferolje.
– Forvaltningsplanen for store rovdyr i vår region må sikre et stort yngleområde for b.la. gaupe.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Olje forurensing

I fylkesutvalget 27.august ga Venstres Johan Tønnes Løchstøer klart uttrykk for at strategi- og handlingsplanen for fylkeskommunens samarbeid med Midtvesten i USA ikke burde omfatte næringssamarbeid knyttet til fracing (utvinning) av skiferolje. Det er store forekomster av skiferolje i Nord Dakota hvor Statoil har kjøpt rett til utvinning.

Johan Tønnes Løchstøer pekte på at denne type utvinning av olje krever enorme mengder vann, kan skape betydelig forurensing av grunnvannet og medføre fare for helseskader for befolkningen i området.
Statoil bør heller satse på fornybar energi og ikke øke investeringene i skiferolje; en utvinning som er svært dyr og svært klimaødeleggende.

Ingen andre i fylkesutvalget fulgte opp Venstres innspill i saken.

Fylkesutvalget drøftet også revidering av forvaltningsplanen for store rovdyr (bl.a. gaupe) i region 2 (Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder) .
Venstres Johan Tønnes Løchstøer gav støtte til planens forslag om at hele regionen med unntak av 5 komuner i Aust-Agder skal være yngleområde for gaupe. Rovdyrforliket i Stortinget fra 2011 legger til grunn at vi skal ha en forsvarlig bestand av gaupe samtidig som det skal være levedyktig næringsvirksomhet i utmark med rovvilt. Det er ikke mulig å dele inn regionen med noen områder for beitedyr og andre områder for rovvilt.
Det legges opp til at regionen skal ha 12 ynglende gauper. Johan Tønnes Løchstøer understreket at arbeidet for bedre å kartlegge den reelle bestanden av gaupe i regionen må styrkes og at det med den usikkerhet vi har i dag ikke er foruroligende at det antas å være 16 familiegrupper av gaupe i regionen hvorav 8 i Telemark.
Han viste også til at Mattilsynet legger til grunn at 4 % tap av sau og lam på beite er akseptabelt ut fra et dyrevelferdssynspunkt.
I tillegg har dyreholder plikt til å sørge for at sau og lam på beite får godt tilsyn og stell og nødvendig beskyttelse bl.a. mot rovdyr.
Johan Tønnes Løchstøer pekte også på at det må arbeides mer for sikrere å fastslå skadeårsak ved tap av sau og lam. Det er ikke størrelsen av utbetalingen av erstatning ved tap som er problemet, men debatten om rovdyrforvaltningen er for alle parter tjent med at vi har sikrere tall for hva som skyldes rovdyr og tap som har annen årsak.

Johan Tønnes Løchstøer konkluderte med at det som kan redusere tap av beitedyr pga. rovdyr er jevnlig menneskelig nærhet i naturen.

Tønnes
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**