Vil kjempe for utenlandsfiber

Venstres Terje Breivik har ambisiøse vyer for utenlandskabler og reell fastnettkonkurranse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Terje Breivik

Foto: Bård Ek

Telepolitikk fremkaller som oftest mumling og vage formuleringer fra politisk hold. Venstres nestleder Terje Breivik viste i går at politikerne kan, hvis de virkelig vil, og presenterte vyer som Tele-Norge knapt har hørt før, melder Inside Telecom.

– Kabler fra Norge direkte til utlandet må gis prioritet. Dette tar vi med oss i regjeringsforhandlingene om tre uker, uttalte Breivik – til lett latter fra salen.

– Vi mener Norge bør realisere en egen transatlantisk sjøkabel. Det vil gi oss en egen tilgang til det internasjonale stamnettet, fortsatte Breivik til en overrasket forsamling.

Og for virkelig å slå det på plass, fortsatte han:

– Dette er realistisk, dersom vi – og dere – sier det kan utløse verdiskapingsmuligheter, uttalte Breivik.

Nødvendig for datasenterbransjen
Fiberforeningens Bjørn Rønning er strålende fornøyd med signalene fra Venstre.

– Datasenterbransjen har ikke lyktes på grunn av for dårlig konnektivitet ut av Norge.

Derfor har Venstre et veldig godt poeng, sier Rønning.

Han mener Norge sitter fast i et tankesett der infrastruktur er synonymt med vei, og viser til at kriserammede Island allerede har fått det til.

Trenger nytt fastnett
Breivik mener også det er politisk oppgave å sørge for et nytt fullverdig nasjonalt stamnett. Per i dag er det kun Telenor som har dette, mens Broadnet, Lyse og de lokale kraftselskapene sitter på større og mindre biter rundt omkring i Norge.

– Alt hviler til syvende og sist på Telenors bakkenett i større eller mindre grad. Selv om flere aktører har bakkenett er det ingen som er uavhengige, fastslår Breivik.

Han mener det er nødvendig både av sikkerhetsgrunner, og for å få reell konkurranse.

– Vi får ikke testet Telenors selvkostpris eller fullverdig effekt av flere mobilnett, før vi har konkurranse av uavhengige nett, sier Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**