Tiltakspakke for å fjerne fattigdom blant barn

Venstre lanserte i går en tiltakspakke for å fjerne fattigdom blant barn. Nesten 3000 barn i Drammen vokser opp i familier som lever under fattigdomsgrensen. – Venstre er sterkt bekymret over at antallet fattige barn øker for hvert år. Vi ønsker derfor å innføre en statlig ordning med gratis kjernetid i barnehage for alle 3-5 åringer fra familier med lav inntekt, sier Buskerud Venstres stortingskandidat Rebekka Borsch.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch

Stortingskandidat Rebekka Borsch
Foto: Tove Hofstad

Foreldre med lav utdanning og inntekt benytter barnehage minst. Dersom disse gruppene får økt barnehagedekning, mener Venstre at det vil bedre barnas læring i skolen, øke andelen som fullfører videregående skole, og øke andelen som tar høyere utdanning.

– Egenbetalingen i barnehagene er en medvirkende årsak til den lavere bruken av barnehager blant lavinntektsfamilier. Undersøkelser viser at barn fra ressurssvake familier har store fordeler av å gå i barnehage. Blant annet har barn som går i barnehage bedre språkutvikling. Dette gjelder spesielt barn med lavt utdannede mødre, minoritetsspråklige barn og barn fra lavinntektsfamilier, sier Rebekka Borsch.

Venstre er skuffet over at regjeringen, til tross for gjentatte løfter og selvkritikk, ikke tar kamp mot fattigdom mer alvorlig. Over 102 000 barn vokste i fjor opp i lavinntekts-familier i Norge. Fire av ti fattige barn har innvandrerbakgrunn. Etter snart åtte års regjeringstid har det blitt flere fattige barn i Norge. Ifølge NAV er antallet barn som lever i lavinntektsfamilier mer enn 102 000. I perioden fra 2008 til 2011 tilhørte 74 000 barn i Norge husholdninger som hadde vedvarende lav inntekt. Det er 6 500 flere enn da denne regjeringen overtok makten i 2005.

Barnevern01

Foto: Scanpix-tv2

De viktigste tiltakene for å bekjempe fattigdom, inkludert barnefattigdom, vil på lang sikt være en god, sosialt utjevnende offentlig skole og et åpent arbeidsliv med plass til alle. Det vil likevel alltid være noen som faller utenfor, permanent eller midlertidig. Barn som vokser opp i lavinntektsfamilier kan ikke på noen måte lastes for den økonomiske situasjonen de er i, og samfunnet bør derfor ta et ekstra ansvar for å sikre at denne gruppen blir inkludert på så mange arenaer som mulig på en likeverdig måte. Venstre ønsker derfor et løft for fattige barn.

I tillegg til dette vil Venstre også inføre:
1. Differensiert foreldrebetaling i barnehage og SFO.
2. Inntektsgradert omfordeling av barnetrygden.
3. Økte sosialhjelpssatser med 20 prosent eller tilsvarende en økning på 1095,- pr mnd. for en enslig sosialhjelpsmottaker. Total koster et slikt løft 850 mill. kroner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**