På Vestlandet sitter vi på en gullgruve.Vi har klimaforskning i verdensklasse og leverandørindustri. Det som mangler er pengene til anlegg der man kan teste teknologien, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre og partiets stortingskandidat i Hordaland.
Han fronter Venstres nye storsatsing på fornybar energi. Partiet vil etablere et statlig investeringsselskap med mellom fire og fem milliarder kroner i grunnkapital. Selskapet skal investere i pilotanlegg i full skala, der man skal teste ny teknologi innen fornybar energi. Breivik vil plassere selskapet i Bergen, for å bygge opp en fornybar energiregion på Vestlandet.
Nestlederen mener det haster for Norge å kaste seg på i utviklingen av fornybare energiløsninger, og peker på at både Tyskland og Storbritannia satser stort.
Toget til Europa går nå. Om vi ikke legger til rette politisk for å spille på det potensialet vi har, blir Norge sittende igjen som tapere, sier Breivik
Tror Solberg blir med
Venstreleder Trine Skei Grande har tro på at utvikling av ny teknologi er den beste måten å komme klimautfordringene i møte på.
Jeg blir så lei meg når folk tror at løsningen på problemet er å gå tilbake i tid. Vi har fantastisk teknologi her som gir muligheter, sier hun.
Skei Grande tror ikke det blir vanskelig å få støtte fra andre partier til tanken om et statlig investeringsselskap. Tanken er også at selskapet ikke skal ta penger fra statsbudsjettet, men være en omplassering av formuesverdier.
Jeg har vært i klimaforhandlinger med Erna Solberg, og vi snakket nettopp om å bruke mer penger på et investeringsselskap som dette, sier venstrelederen.
En god start
Et av selskapene som kan dra nytte av investeringsmidler for å få testet ut teknologien er CMR Prototech, som jobber med å utvikle hydrogenteknologi. Vegard Laukhammer, prosjektleder for fornybar energi, sier bransjen trenger noen som kan investere i dem. Han er derfor åpen for Venstres forslag, men kunne ønske seg mer.
Jeg tror vi også kunne trenge en sterk kunde som kan styre prosjekt slik Statoil har gjort i olje- og gassbransjen. Et grønt, delvis statlig energiselskap, sier Laukhammer.
Atle Kvamme, næringspolitisk sjef i Bergen næringsråd, synes et statlig investeringsselskap er en god idé, og mener det imøtekommer et sterkt ønske i næringen for fornybar energi.
Næringen har lenge etterlyst midler til et testsenter, og vi i Bergen næringsråd har jobbet med det i seks år, sier Kvamme.
Får ikke testet
Tidligere i år ble en stor satsing på offshorevind på Møre lagt på is, fordi det manglet rundt én milliard kroner til et testsenter.
I dag tar offshorevind av både i Nordsjøen og nedover i Europa. Mange norske leverandører er med, men de må dra til utlandet for å få testet teknologien. Det er en ulempe, sier Kvamme.
Bergen har naturgitte fordeler for å ta en slik posisjon. Vi er kjempesterke på energi, og den erfaringen vi har kan vi ta med inn i en fornybar fremtid, sier Kvamme.
Les hele saken på side 5 i Bergens Tidende søndag 25. august.