Innlegg: Lettvint og populistisk?

Det er ikke riktig at Venstre på en lettvint og populistisk måte vil unngå å ta standpunkt til utbygging av Lundsjordet, slik EUB hevdet i et angrep på Venstre og Kjersti Almåsvold på lederplass 21.august. Venstre har tatt standpunkt skriver Knut Bakkehaug i et svar i EUB idag. Les det her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


NB! EUBs lederartikkel er ikke på nett.

Lettvint og populistisk?

EUB kaller forslaget om å sette fjerningen av landbruksjord på Lundsjordet på vent for lettvint og populistisk i en lederartikkel 21.august. Venstre er kanskje dèt partiet som tydeligst har sagt at Eidsvoll trenger flere innbyggere, slik at kommunen kan få mer skatteinntekter. Å si nei til en utbygging som skal gi boliger til 3000 nye innbyggere kan neppe kalles lettvint og populistisk.

Knut Bakkehaug i Eidsvoll Venstre

Foto: Venstre

Akershus er et vekstfylke; mange ønsker å bosette seg her. Tilflyttingen vil bare øke i årene fremover. Skal vi da avsette (omregulere) areal til boligformål over en lav sko? Eller skal vi tenke oss grundig om; finne ut hvor Eidsvoll skal bosette nye innbyggere, i hvilken form utbyggingen skal skje, og hvilken infrastruktur det er behov for? Ikke minst: Er det innbyggerne eller utbyggerne som skal styre utviklingen i kommunen?

Venstre leter ikke etter en måte å slippe å ta standpunkt til utbygging på Lundsjordet. Venstre har tatt standpunkt. EUB kunne lest artikkelen på vår hjemmeside 06.juni i år. Der står vårt standpunkt klart og tydelig, med argumenter og det hele. Gjentatt av Kjersti Almåsvold i EUB 20.august.

Venstre mener premissene for utviklingen legges i viktige saker som budsjett og langtidsplan, kommuneplan og delplaner. Det er her kommunestyret sier hvor det skal bygges, hvor tett og høyt det skal bygges, og hvor mange innbyggere som skal bosettes. Dermed kan kommunen også sørge for infrastruktur som skoler og barnehager, grøntarealer og gang- og sykkelveier. Det er vi selv som avgjør hvor store arealer som skal omreguleres til bolig- og næringsformål, og hvor i kommunen dette skal gjøres. Det blir naturligvis ikke utbygging i områder der kommunestyret ikke har satt av arealer. Når arealer er avsatt til slike formål, er det utbyggerne og etterspørselen som tar over. På de premisser de folkevalgte har satt.

La meg minne EUB om at Oslo har Markagrensen, forbud mot høyhusbebyggelse, og har inntil nylig hatt forbud mot leiligheter mindre enn 50 kvm innenfor Ring 1. Dette er reguleringer. Dette er premisser som boligmarkedet utvikler seg på bakgrunn av. Slik kan vi også styre i Eidsvoll. Med mindre EUB er tilhenger av et fullstendig uregulert marked. Det er ikke Venstre.

Formannskapets møte 20.august viste at Venstres kamp for å bevare landbruksjord smitter; også SP tar nå opp kampen for å bevare landbruksjord, og styre utviklingen i kommunen (se artikkel på vår hjemmeside 21.august). Venstre erfarer at innbyggerne er sterkt engasjert i debatten om boligbyggingen og utviklingen for øvrig i Eidsvoll. Det er vi som folkevalgte som setter premissene for markedskreftene. Og dermed for utviklingen i Eidsvoll.

Knut Bakkehaug, kommunestyrerepresentant Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**