Skal jeg skifte ut oljefyren min NÅ?
Ja, for jeg fyrer fortsatt med olje… Jeg putter også ved inn i en gammel peis, – ikke akkurat rent- brennende, men den har dører som kan lukkes igjen og luftregulering. Også bruker jeg mange KWh med strøm da; jeg har varmekabler og panelovner. I stua har jeg en luft til luft varmeveksler. Dette er mitt “grønne alibi”, men en slik varmeveksler må også ha strøm. Og jo kaldere det er ute, jo dårligere blir virkningsgraden og jo mer lik en vanlig vifteovn blir den vel? Jeg slår den av på -10 grader.. Huset mitt har jeg hatt i 3 år nå, og det er mer enn 30 år gammelt og det begynner å bli ganske krevende. På den annen side så har jeg med dette huset funnet “lykken på landet”!
Hva er best å gjøre?
Er det sammenfall mellom hva som lønner seg for min lommebok og det som er bra for miljøet? Vi blir tutet ørene fulle av “forbrukeransvar”. Passivhus er dagens mantra for alle som skal bygge nytt. Det etableres nye standarder for nybygg med kompliserte varmegjenvinningssystemer for varme i både luft og vann. Husene er tette; en luftlekkasje er det samme som energilekkasje. Lurer på om det er lov å lufte på soverommet om natten etter den nye standarden? Men, så er jo heldigvis ENOVA der for oss med gamle hus. Først og fremst for å gi støtte til å bli kvitt forurensende brenning av olje/parafin, men de har også støtteordninger hvis du kan redusere bruken av KWh med nye varmepumper. 20% av det du investerer kan ENOVA bidra med. Det er mulig at disse 20% må brukes på de konsulentene jeg nå må rådføre meg med for å finne ut hva som er riktige tiltak for min bolig? Eller er det meningen at jeg skal lese meg opp på avansert energiteknikk for å regne meg fram til svarene på egen hånd?
Dette vet jeg:
Jeg burde legge et nytt isolerende lag med isolasjon i hele huset, -ikke bare på loftet. Kanskje må jeg bygge tykkere vegger? Da må imidlertid all kledningen av.. Kanskje man kunne måle hvor energilekkasjen er med et termo-kamera? Jeg lurer på hvem som gjør slike jobber? Å rive av kledningen, bygge ut veggen, legge inn ekstra isolasjon, fore ut alle vinduene, slå på panelen igjen er en stooor jobb. Kanskje noen hundre tusen kroner? Så burde jeg skifte ut de gamle vinduene i huset. Sikkert en kostnad på over 100.000,-. Så vet jeg at det ligger noen enøk-muligheter i jordvarme fra 90m dyp ubrukt brønn jeg har. Nå har jeg fått prisoverslag for dette: ca 100.000! Jeg kan også sette inn en ny vedovn med radiatorer/gulvvarme og jeg kan gjenvinne varme fra varmt avløpsvann. Vi både vasker og dusjer mye med tenåringer i huset! Sikkert tiltak i 100.000,- klassen begge disse også.. Om ikke dette var nok, så snakkes det også om solfangere og solcelle-paneler??
Alle disse “mulighetene” jeg nå har nevnt må jeg sammenligne med innsparinger på dagens årlige kostnader for strøm, ved og parafin; ca kr 25.000,-. Sparer jeg kr 10.000 på, la oss si kr 200.000 investering, så tar det nok 20 år før investeringen har betalt seg. Kanskje jeg ikke trenger så stort hus om 10 år? Får jeg igjen investeringene hvis jeg skal selge «før tiden»?
En annen sak er selvfølgelig at pengene må skaffes et sted i fra før jeg setter i gang…
I min enfoldighet
Jeg tok derfor kontakt med mitt lokale el-verk for å kanskje få gode enøk-råd. De har tross alt bidratt med en varmepumpe til huset mitt. Men denne innsatsen fra el-verket var kanskje ikke begrunnet ut i fra at jeg skulle bruke mindre KWh til oppvarming – snarere flere KWh hvis jeg bruker varmepumpa i stedet for fyringsolje.. Det tjener jo el-verket på! Vel, ganske riktig, på forespørsel om betydelige, og mulige enøk-tiltak, var svaret at slik rådgivning driver dessverre ikke el-verket med.
Da var det med stor lettelse jeg fikk beskjed fra ENOVA sin nettside at det var to firma i mitt område som kunne hjelpe; og begge tok kontakt! En av dem mistet fort interessen (pga gammelt hus) og den andre har faktisk kommet på besøk og frarådet meg å hente varme opp fra brønnen. Det blir for dyrt å bygge inn i mitt gamle hus, sier de.. Noen “totalanalyse” kunne imidlertid ingen av dem hjelpe med… Men, ENOVA har gitt meg tilslag på 20% støtte på en investering på 80.000.
Så da er jeg like langt:
Skal mitt hus bli energieffektivt, energisikkert og energiøkonomisk så er det opp til meg selv å beregne om dette kan forsvares økonomisk. Sannsynligheten for at jeg skal tjene noe på dette innenfor dagens politiske regime er veldig lav! I dag skal man være veldig idealistisk, eller bo i en fremsynt kommune som Oslo som har gode lokale støtteordninger, for å kaste seg på ENØK-bølgen.
Men det er håp:
Etter valget håper jeg imidlertid det politiske landskapet endrer seg slik at Venstre får gjennomslag for sitt vedtak om skattefradrag for ENØK- investering i private boliger opp til kr 50.000. Dette gir ca 15.000 i støtte (mindre skatt) til meg.
Da har jeg fått 16.000 fra ENOVA og 15.000 fra «Venstre. Til sammen vil dette kanskje få meg til å bruke betydelig mindre olje fremover!
Vi lever alle i håpet..
Olav Breivik